Enhedslisten: Rød plan er et forhandlingsoplæg

Enhedslistens årsmøde

De radikale får kamp til stregen, og S og SFs 2020-plan betegnes som et "forhandlingsoplæg", hvor en række tidsler skal ryddes af vejen.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen startede sin åbningstale på det 22. årsmøde i med at gå direkte i kødet på Thorning og Søvndals 2020-plan.

"Realistisk og ansvarlig" lød støtten til den 2020-plan, som en potentiel ny regering ledet af Helle Thorning skal gennemføre efter et valg. Men herefter påpegede Johanne Schmidt-Nielsen, at der bliver en række "tidsler", der skal luges ud i, når det gælder den røde S og SF-planen.

"Socialdemokraterne og SFs plan er ansvarlig, mere realistisk og mere retfærdig. Hvor de borgerlige med deres efterlønsreform vil skabe endnu mere arbejdsløshed, vil oppositionen skabe arbejdspladser. Hvor de borgerlige vil give topskattelettelser, vil oppositionen lade toppen betale mere. Men der ér tidsler i planen, og dem skal der ryddes ud i. Det er slet ikke til diskussion", sagde Johanne Schmidt Nielsen til tilhørene. Medlemmerne kan lige nu fejre, at Enhedslisten står til 10 mandater, hvis der var valg nu.

Kritik af lavt offentligt forbrug i rød plan
Et af hoved-kritikpunkterne fra Enhedslisten er, at S og SF i deres 2020 plan "Fair Løsning", ønsker vækst i det offentlige forbrug på 1,4 procent. Dette er ikke just vand på Enhedslistens mølle i Korgadehallen. De ønsker derimod massive investeringer i det offentlige forbrug.

"Thorning og Søvndal lægger op til en vækst i det offentlige forbrug fra 2015, der er lavere, end den vækst har været under Anders Fogh og Lars Løkke. Det vil uundgåeligt betyde forringelser af kernevelfærden. Det vil vi arbejde imod", lød det fra den politiske ordfører.

Boligskatkommision
En anden af knasterne der skal høvles af i forholdet mellem S, SF og EL er boligskat. Et område som S og SF har fredet, og hvor Enhedslisten derimod ønsker en boligskatkommision. Thorning har sammen med Søvndal sat en kraftig streg under at boligejerne er fredet under en kommende S-SF regering. Men det er Enhedslisten ikke helt enig i.

"Jeg tror ærlig talt Thorning får et problem, når hun skal forklare sine vælgere, at boligejerne de facto skal have en skattelettelse hvert eneste år – samtidig med at der bliver skåret på velfærden. For det er virkeligheden, hvis ikke den boligskat bliver ændret. I Enhedslisten er vi kommet med et meget fredeligt forslag. Vi vil have en boligskattekommission, der skal se på, hvordan vi kan indrette beskatningen lidt mere retfærdigt", lød det fra Johanne Schmidt Nielsen.

S og SFs 2020-plan er et "forhandlingsoplæg"
Den røde 2020-plan fra S og SF er ifølge Enhedslisten et rigtig godt "forhandlingsoplæg", og dermed signalerer partiet direkte, at de ikke hopper direkte med på alle punkter fra S og SFs 2020-plan. Men istedet kræver de kontant indflydelse efter et valg.

"Hvis Henrik Sass eller Ole Sohn går rundt og regner med, at Enhedslisten bare vil skrive under på hvad som helst, så er der et eller andet, de har misforstået", lød det fra den politiske ordfører til stor begejstring for tilhørene på Nørrebro.

Magrethe er Løkkes nye veninde
Enhedlistens ordfører langede desuden ud efter de radikales leder Margrethe Vestager. Vestager har støttet regeringens tilbagetrækningsreform - og dermed forringelser af efterlønsordningen. En ordning som Enhedslisten kæmper for at bevare.

"Jeg ville ønske, at den menneskelighed der kendetegner de radikales udlændingepolitik, den også var at finde i deres politik over for de ledige. Jeg ville ønske, at den menneskelighed også var at finde i deres politik over for de nedslidte. Men det er desværre ikke tilfældet. Oven i købet har Margrethe Vestager vist, at det er så vigtigt for hende at afskaffe efterlønnen, at hun er villig til at gamble med et nyt flertal", lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Schmidt Nielsen har tidligere på politisk-analyse.dk givet markant udtryk for at Enhedslisten vil kræve maksimal indflydelse på en rød regering med S og SF i regeringskontorene, samt at Enhedslisten vil kæmpe for at få indflydelse - og dermed minimere de radikales indflydelse på især den økonomiske politik. Netop de radikale kan kan få en særdeles gunstig parlamentarisk rolle efter et valg, partiet står lige nu til over 8 procent i en ny måling fra Megafon. R kan få den rolle som Dansk Folkeparti har haft under VK-regeringen siden 2001. En situation som Enhedslisten ikke ønsker.

"Enhedslisten fastholder sin rolle som borgernes vagthund i Folketinget. (...).
Det er mit indtryk, at både Socialdemokraterne og SF er meget bevidste om, at hvis en af deres ministre ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt, så vil vi gå præcis lige så hårdt til en SF’er eller en socialdemokrat, som vi er gået til for eksempel Rønn og Hjort", sagde Johanne Schmidt Nielsen tilbage i januar 2011 til politisk-analyse.dk.


Foto: Mikael Kristensen

Kommentarer

Anonym sagde…
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.
Anonym sagde…
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.