Foghs tid som statsminister er nu endelig slut


Med aftenens udmelding om at Anders Fogh Rasmussen nu er officiel kandidat til posten som Natos næste generalsekretær, har Fogh endelig hamret det sidste søm i kisten som Danmarks statsminister.

"Han er nået point of no return. Han kan ikke på troværdig vis vende tilbage til jobbet som statsminister. Hver gang han rejser, vil danskerne spørge sig selv, hvad han nu har gang i. Der er ingen der vil tro på, at han seriøst ønsker at være Danmarks statsminister", som Helle Ib siger til B.T.

Fogh vil højst sandsynligt takke af inden påske. Hvis Tyrkiet ikke sætter en kæp i hjulet kan det dog trække ud til efter påske. Jeg kunne allerede her på bloggen den 27.marts konstatere at Fogh ville blive præsenteret i Baden Baden:

"Det er nu 99 procent sikkert og en realitet at Fogh bliver ny Nato-topchef. Alle diplomatiske tråde er reddet ud, og det er nu blot formelle ting, der skal klappes af. Fuglen er fløjet, og Fogh vil ganske givet blive præsenteret på Nato-mødet den 3-4 april i Baden Baden. Topmødet markerer Nato’s 60-års jubilæum, og Fogh vil blive præsenteret her".

Nøglerne ligger i Løkkes lomme

Nu ligger nøglerne til Prins Jørgens Gård reelt i lommen på Lars Løkke Rasmussen, som pt. kun bakkes op af 17 % af vælgerne, når spørgsmålet går på hvem som er mest troværdig aftager til statsministerposten. Espersen og Thorning slår Løkke med flere længder.

Politisk kommentator Henrik Qvortrup kunne her til aften på TV2 News konstatere at Løkke Rasmussen er "underdog" og "undertippet", og at den platform ikke er det værste udgangspunkt for en kommende statsminister. Som Qvortrup sagde: Anders Fogh var heller ikke just populær da han skulle overtage formandsposten fra Uffe Elleman Jensen, men klarede som eftertiden har vist det meget pænt set med Venstre-brillerne på.

Qvortrup kan have en fin pointe med at det kan være en fordel at være undertippet underdog, en sandhed som også SF-formand Villy Søvndal har erfaret på egen krop i rollen som underdog formandskampen mod Pia Olsen 28. april 2005. Men Qvortrup glemmer blot den pointe at Fogh ikke overtog posten som statsminister fra Elleman-Jensen, men kun formandsposten i Venstre - som ikke sig selv er direkte adgang til magt og agt. At Løkke får overrakt nøglerne fra Fogh direkte til magtens tinder i statsministeriet indenfor den nærmeste uge - med kun 17 % opbakning af vælgerne - er dybt utroværdigt og kræver et valg.

Nyvalg?

Den liberale blogger Jarl Cordua siger i dagens P1 Debat og på sin blog, at hurtige statsminister-rotationer er foregået flere gange i historien for eksempelvis socialdemokratisk ledede regeringer i specielt 1960'erne og 1970'erne. De socialdemokratiske udskiftninger tilbage fra tiden før Elvis døde kan man selvfølgelig også stille spørgsmåls-tegn ved, men Corduas pointe ændrer ikke ved det faktum at Løkke i sig selv ikke har nogen folkelig opbakning til statsministerposten som kræver en komptent og troværdig leder med folkelig gennemslagskraft.

Nyvalg er derfor eneste mulighed for at få renset luften ovenpå en tid med bilag, jagtrejser og slet skjult magtspil om Nato-posten. Dermed kan vælgerne selv bestemme om de vil have pakken Espersen/Løkke/Kjærsgaard eller Vestager/Thorning/Søvndal.

UPDATE:

Helge Adam Møller til TV2 News kl.22.41:
"Fogh vender ikke tilbage", "Fogh er Nato-general sekretær senest nu på lørdag"

Læs mere:

Fogh nu officiel kandidat til Nato

Se mit bud på ministerokader når Løkke overtager statsministerposten her og læs Margrethe Vestagers ironiske bud på en kommende ministerliste på R-lederens blog.

Læs analyse af Venstres nedtur

Kommentarer