Nyt fra rygtebørsen: Så flyver Fogh - igen, igen!

Skattereformen er hus, jorden er gødet og Lars Løkke Rasmussen er primet og indrammet som Danmarks næste statsminister. Anders Fogh Rasmussen flyver, og han flyver hurtigt med eller uden NATO-vinger. Som Peter Mogensen og Michael Kristiansen i TV2 News "Tirsdags-analyse" 3. marts postulerede så er alene det faktum, at Løkke selv nappede de afsluttende pressemøder i kølvandet på VKO-skattereformen og at Fogh blot kommenterede spagt på reformen fra udlandet, endnu bevis på at Fogh er fløjet. Ellers ville Fogh have driblet med skatte-bolden selv.

Claus Hjort Frederiksen står til at blive finansminister, og Lars Løkke Rasmussen bliver som ventet Statsminister. Ifølge den liberale blogger Jarl Cordua så skulle spillet om NATO-generalsekretærposten være overstået med det ventede resultat, at Anders Fogh Rasmussen får posten. Ifølge Jarl Cordua ventes Fogh derfor at blive officielt opfordret til at søge stillingen enten i dag eller i morgen i forbindelse med EUs udenrigsministertopmødet i Bruxelles.

Hvad er så scenariet hvis Fogh vælger NATO og dermed nøjes med en post som kransekage-figur - hvilket ministerhold kan vi forvente efter Fogh III?

For det første vil der (efter al sandsynlighed) først i foråret/forsommer 2009 komme en mindre ministerrokade med ret få udskiftninger - det vi kunne kalde rokade I.

I løbet af 2009/2010 - efter klimatopmødet og Løkke er blevet indsat i "embedet" og nu i medierne bliver italesat som statsmand - vil der komme en større ministerrokade, som skal forberede og forynge VKs image op til næste valg - det vi kunne kalde rokade II.

Rokade I vil træde i kraft med det samme i foråret 2009. Sandsynligheden er at rokade II derefter først sker sent i efteråret 2009 eller først i foråret 2010. Dermed har de nye VK-ministre, medierne og befolkningen tid til at "synke" de nye ansigter og de nyslåede ministre kan nå at skabe nye fortællinger og profilere sig i medierne med deres politik inden et benhårdt folketingsvalg mod S-SF-R går i gang ultimo 2011.

Sådan ser min minister-liste ud, realistisk eller fantasifuld? - Bedøm selv.

1) Statsminister: Lars Løkke Rasmussen (Rokade I)

2) Finansminister: Claus Hjort Frederiksen (Rokade I)

3) Erhvervs - og økonomiminister: Lene Espersen

4) Udenrigsminister: Per Stig Møller fortsætter, men afløses af Connie Hedegaard i en større ministerrokade op til næste valg. Først skal klimatopmødet overståes, og derefter er Connie klar til at afløse Møller. (Rokade II)

5) Beskæftigelsesminister: Claus Hjort Frederiksen der ryger til Finansministeriet afløses i en større rokade inden næste af skattminister Kristian Jensen (Rokade II)

6) Justitsminister: Brian Mikkelsen. Ministeriet er under pres, og der kommer ikke større ændringer her. Det er et tungt ministerie med mange sager, og ministeren skal sættes ind i mange sager. Derfor bliver Mikkelsen på posten, som i forbindelse med den verserende bandekrig i København går igennem sin ministrielle ilddåb - han vil uden tvivl komme styrket ud som minister, hvis bandekrigen ophører i 2009. Hvis succesen udebliver for Mikkelsen kan han afløses af Venstres retspolitiske ordfører Kim Andersen eller de konservatives Kim Behnke (Rokade II)

7)Skatteminister: Kristian Jensen afløses inden næste valg i rokade II af Venstres finansordfører .Peter Christensen Christensen har bemærket sig som aktiv, loyal og har et markant CV at trække på. Han er med i Folketingets magtfulde Finans - og skatteudvalg.Peter Christensen har været med hele vejen fra VU, men er stadig et nyt og uprøvet ansigt, som kan bidrage med fornyelse og foryngelse.

8) Klima og energiminister: Connie Hedegaard ryger eventuelt til Udenrigsministerposten i rokade II. Det er dog svært at se hvem der skulle kunne matche Connies urbane/intellektuelle/grønne/Deadline profil. Så her melder jeg pas!

9) Undervisningsminister: Bertel Haarder udskiftes i Rokade II med eksempelvis Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby - Ulla Tørnæs kunne være et tredje bud, hvis hun vel og mærke fratages posten i Udviklingsministeriet. Tørnæs og Støjberg har arbejdet solidt som backing for Fogh-. Støjberg som politisk ordfører har knoklet for Løkke i bilagsagerne, og Tørnæs har en humanistisk og blød profil vs. Haarders noget mere image som mørkeridder og budbringer for "den sorte skole".

10) Velfærd - og ligestillingsminister: Karen Jespersen udskiftes i Rokade II til fordel for Karen Elleman, der troligt har ageret politisk stødpude i kampene mellem Rønn og Jespersen. Elleman vil være et frisk pust på posten, og har kompetencerne som familie og - integrationsordfører i Venstre - men Elleman kandiderer også til Rønns skrantende integrationsministerium.

11) Videnskabsminister: Helge Sander afsættes i rokade II på grund af dårligt renomme på universiteterne og rygterne om "balle-berøringer" til politiske møder ligger stadig og skvulper i folkedybet.En oplagt afløser er videnskabsordfører Malou Aamund, der med sin unge og hippe karriere/urbane profil er perfekt til jobbet, set med mediebriller og innovations-kasketten på.

12) Udviklingsminister: Ulla Tørnæs - beholder sin taburet

13)Forsvarsminister Søren Gade - beholder sin taburet pga. solidt og troværdigt arbejde. Men står til at rykke frem i geledet ved næste rokade efter valget i 2011.

14)Fødevareminister: Eva Kjer Hansen bliver på posten - men Tina Nedergaard fra Venstre er også et godt bud i en fremtidig rokade.

15) Transportminister: Lars Barfoed beholder posten - er fredet efter DF's tidligere fyring.

16) Kulturminister: Carina Christensen er for usynlig og afløses af Venstres medie - og socialordføer Ellen Trane Nørby som blev forbigået ved sidste regeringsrokade og tripper i kulissen med flair for medierne og en markant og ung profil på området.

17) Sundhedsminister: Jacob Axel Nielsen udskiftes. Axel Nielsen er træt og slidt. Arbejdet i Sundhedsministeriet er hårdt og utaknemmeligt. Bud på denne post kunne være Carina Christensen der afløses i kulturministeriet, eller miljøminister Troels Lund Poulsen som kan køres længere frem i ministerrækkerne ved at blive hærdet i Sunhedsministeriet. Venstres politiske ordfører Inger Støjberg er et andet relevant bud på posten.

18) Miljøminister: Troels Lund Poulsen sidder nogenlunde sikkert - men hvis han overflyttes til Sunhedsministeriet skal han afløses af et ungt nyt ansigt. Unge jokere Karsten Lauritzen fra Venstre ville være et godt bud - eller måske en Sophie Løhde. Måske to skud i tågen, men de to vil der uden tvivl blive satset på hvis ikke i de to næste år, så inden for en overskuelig årrække.

19) Integrations - og kirkeminister: Birthe Rønn Hornbech ryger helt sikkert i rokade II, hvem der skal have pladsen på øretævernes holdeplads er svært at gætte men Karen Elleman et realitisk bud, eller en Støjberg ville kunne stå godt her også.

V-politisk ordfører: Inger Støjberg udskiftes med den noget mere rapkæftede Søren Pind som så må forlade posten som udenrigsordfører.

K-politisk ordfører: Henriette Kjær sidder solidt i sadlen - men Per Ørum Jørgensen presser på bagfra, men hun er ikke truet.

Vi får se, dette er blot spekulationer og gætterier - men en ting er sikkert: Der bliver rykket rundt i det politiske landskab snart når Rasmussen afløser Rasmussen.

Kommentarer