Julegave-tips: Seks politiske bøger du kan lægge under træet

Søs Marie Serups nye bog om magtens kvinder
Seks bøger er klar til den politiske nørd. Fra Trump's ekspader i Det Hvide Hus, et mammutværk om Poul Schlüters regeringsperiode til et manifest for fremtid og fællesskab fra to centrale SF'ere. Ny bog om magtens kvinder af Søs Marie Serup og en udgivelse om danskhed fra den radikale Ida Auken er også blandt de hårde julepakker.

Poul Schlüters tid - 1982-1993

Mammutværk om perioden 1982-1993 under de skiftende Schlüter-regeringer. Fra firkløverregeringens dannelse, til ny indsigtfuld viden fra embedsmændene og journalisterne, der var med i begivenhederne. Niels W. Olesen og Thorsten B. Olesen afslutter med andet bind deres to-bindsværk, der er en del af den PFA-støttede serie "De danske ministerier".

Første bind omhandlede Anker Jørgensens periode. I denne bog tager de to Aarhus-forskere livtag med den spændende Schlüter-periode, hvor kartoffelkur, et bomstærkt konservativt folkeparti og Tamil-sag står på menuen blandt meget andet.


Udgivelsen er til læseren, der allerede følger godt med i dansk politik og interesserer sig for livet på Slotsholmen og hvordan politikken udøves i ministerierne. Det er mere saglig og redegørende, end det er sladdervornt. Dog inddrager forfatterne de centrale politikeres privatliv, som eksempelvis tilfældet Lone Dybkjær og Poul Nyrups Rasmussens privatliv, der har vis betydning for de daværende politiske forhold.

Bogen er grundig, og den har taget forfatterne fem år at skrive. Det er der kommet et centralt, oplysende og indsigtsfuldt værk ud af. Poul Schlüters tid bør stå på bogreoler hos alle politisk interesserede. Olesen og Thorstensen springer ikke over hvor gærdet er lavest nogen steder. Der er styr på kilder, fakta og der en fornøjelig fremdrift i det stramme sprog.

Bogen er udkommet på forlaget Gad og kan købes her

Bål og brand


Midtvejsvalget i USA er netop overstået og demokraterne har vundet flertallet i Repræsentanternes Hus og republikanerne sidder stadig på Senatet. Hvad er vigtigere end at forstå splittelsen i USA lige nu? 

Det kan man blandt andet gøre ved at læse den meget omtalte Bål og Brand, der udkom tidligere på året under stor ståhej i USA, og som forlaget People's Press skyndsomt fik oversat til dansk. 

Den amerikanske journalist Michael Wolff har siden Donald Trump blev indsat som amerikansk præsident fulgt ham tæt med privilegeret adgang i Det Hvide Hus. 

I Bål og Brand fortæller han historien om de første ni måneders tumultariske scener, som de udspillede sig bag kulisserne. Donald Trump er den mest kontroversielle præsident i nyere tid og hans regeringsførelse har vist sig at være ligeså uberegnelig og kaotisk som manden selv.

Bogen er udkommet på People's Press og kan købes her

For enhver pris

Ofringer, rænkespil og indsigt i hvordan magten udøves i Løkke-regeringen. Der er smæk for skillingen i Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensens nye bog om Løkkes år ved magten. Vi er bl.a med i lejligheden i Nyhavn, da Løkke vinder over Thorning og danner en smal V-regering, og vi ser ind i regerings-gemakkerne og det intense forhandlingsspil. 

Særligt interessant er det at følge brydningerne i mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Mindeværdige er især scener fra Løkkes lejlighed i Nyhavn, hvor regeringsgrundlaget skal forfattes i samarbejde med DF og LA. En pageturner som den politiske nørd med en glubende appetit på dansk politik vil sluge i et ruf i juleferien.

Bogen er udkommet på People's Press og kan købes her

Da kvinder tog magten

Otte markante kvinder fortæller om et kvindeliv med magt: rørende, inspirerende og ærlige historier om alt fra atomkraft til lukkelov, om at skulle tie stille og se sød ud, om badekar-notater, Carmen Curlers, kvindefester, pigeklubber og fru Mortensens stamtræ – og om kærlighed, familieliv og venskaber.


Ritt Bjerregaard, Lone Dybkjær, Britta Schall Holberg, Grethe Fenger Møller, Jytte Hilden, Mimi Jakobsen, Marianne Jelved og Pia Kjærsgaard blev de første kvinder på en perlerække af samfundets tungeste poster. Deres fortællinger illustrerer Danmarks udvikling, fra dengang i 70’erne, hvor magt var noget med mænd, til 00’erne, hvor kvindelige partiledere pludselig var reglen snarere end undtagelsen.

Fortællingen om ’Da kvinder tog magten’ er 40 års politisk historie og 40 års kvindeliv fortalt af stærke kvinder, som gik forrest, dengang det var svært – og som banede vejen for de kvinder, der kom efter. Den spritnye bog, blev lanceret på dette års BogForum, hvor de medvirkende kvinder var tilstede sammen med forfatteren Søs Marie Serup, der er tidligere spindoktor for Lars Løkke Rasmussen og til dagligt driver sin egen rådgivervirksomhed By Serup.

Bogen er udkommet på GAD's forlag og kan købes her

Dansk

Ida Aukens fine og personlige pocketbog, der udkom tidligere på året, er en fin indføring i, hvad det vil sige at være dansk set med radikale øjne. DANSK er Ida Aukens forsvar for et revitaliseret Danmark og hendes personlige svar på de mange værdipolitiske spørgsmål, som vor tid stiller. 

Der bliver både plads til betragtninger om religion, politik og konventionerne. Desuden kredser Auken om et af sine klimamæssige hjertebørn: den cirkulære økonomi.

Læs interview med Ida Auken

Bogen er udkommet på People's Press og kan købes her

Oprør for fremtiden


Tag kontrollen over maskinerne tilbage og lad os arbejde noget mindre! Peter Westermann og Lisbeth Bech Poulsen har skrevet et omfangsrigt værk, hvor de tager livtag med tech-tiden og de store digitale mastodonter samt vores arbejdstid. Bogen er en tour de force rundt i den hastige og foranderlige tid, som vi står lige midt i, krydret med informative citater og solidt kildearbejde.

De to politikere præsenterer løsninger i forhold til de problemer og udfordringer vi står overfor, blandt andet er nedsat arbejdstid, økonomisk demokrati, andelstanke samt kooperativt idégods på tapetet - og idéerne luftes på nye måder. SF'erne Westermann og Poulsen lancerer ligeledes ti teser, der peger fremad, og som kan terpes efter behov rundt om julefrokostbordet.

Bogen er ifølge forfatterne et politisk manifest, der påpeger at de positive konsekvenser af den moderne teknologi ikke opstår uden de ansvarlige politikere griber ind. De politiske handlinger skal op i et tempo, der modsvarer den teknologiske udviklings tempo. Det drejer sig om omfordeling, både af penge, indflydelse og ejerskab.

Læs interview med Peter Westermann 

Bogen er udkommet på Gyldendal og kan købes her


Foto: PR-fotos fra GAD, Gyldendal og People's Press.




Kommentarer

Bastian Friborg sagde…
Nogle gode tips. Jeg havde helt glemt Ida Aukens DANSK - så tak fordi du lige huskede mig på den.