Dagbog fra S-kongressen - dag 1

Folketingskandidat Rasmus Lynghøj Christensen (S) gæste-blogger fra Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Gæste-blog af Rasmus Lynghøj Christensen
Folketingskandidat i Struer-kredsen for Socialdemokraterne


DAG 1

Jeg har sneget mig ud fra diskussionen om formandens beretning for at give min første status på min første socialdemokratiske kongres.

Kongressen har indtil videre været præget af nogle fantastiske taler.


Helle Thorning-Schmidts tale indleder for alvor kongressen. Det er intet mindre end en brandtale! Jeg har hørt flere delegerede sige, at det er hendes bedste kongrestale nogensinde.

Helle tager udgangspunkt i det fælles oplæg med SF, Fair Forandring. Hun lægger op til, at børnenes fremtid er vores vigtigste fremtid, og at ”Danske Bank skal betale lidt mere til danske børn”. Tag den, Straarup!

Som det også er set et par gange på det sidste, inddrager hun sine personlige oplevelser fra sin opvækst på Vestegnen. Det var jo netop på Vestegnen, at de første socialdemokratiske borgmestre råbte vagt i gevær i forhold til den socialdemokratiske udlændingepolitik i 90’erne. På Vestegnen oplevede man en helt anden virkelighed end hovedparten af de socialdemokratiske politikere på Christiansborg.

Helle bruger sine personlige oplevelser på Vestegnen til at begrunde fastholdelsen af partiets stramme kurs inden for integration og retspolitik. Samtidig rækker hun en udstrakt hånd til de udlændinge, der gerne vil tage aktiv del i det danske samfund. Det virker både fornuftigt og overbevisende.

Der er en kærlig hilsen til de nye 'bedstevenner' i SF. Men de radikale får også en hilsen og opfordring til tæt samarbejde i fremtiden.

Helle går i den grad i struben på Pia Kjærsgaard. Det er helt åbenlyst en ny, bevidst strategi. Pia får virkelig en begmand af Helle. Det vækker stor applaus i salen – måske den største under Helles tale! Helle henvender sig direkte til vælgerne ved at sige ”Pia Kjærsgaard vil gerne have din stemme, men ikke tale din sag”! Det er en slagkraftig ny kurs. Det er lige mig!

Generelt er Helle simpelthen i topform. Hun er i statsministerform, intet mindre.

Efter en kort pause er der mindehøjtidelighed for Svend Auken. Helle sagde allerede et par mindeord i slutningen af sin tale - det var tydeligt, at de fleste fik en klump i halsen.

Partisekretæren siger et par mindeord om Svend. Det er rosende ord om såvel Svends politiske som private virke.

Der afspilles en ”mindefilm” om Svend. Det er smukt og rørende. Svend var en af de rigtig store! Der holdes et minuts stilhed for Svend, som desværre ødelægges lidt af pressens ivrige knipsen med kameraer.

Der er våde øjne hele vejen rundt, inkl. hos undertegnede.

LO’s – bogstaveligt talt – store formand Harald Børsting overbringer en hilsen fra LO. Han kritiserer regeringen for ikke at handle over for arbejdsløsheden. Budskabet er som forventet. Men talen er alligevel en stor oplevelse – den er yderst velskrevet, og Harald er som altid både sjov og skarp. Det er ganske enkelt en forrygende tale. Jeg har oplevet ham nogle gange efterhånden, hver gang er det en oplevelse – prøv det. Harald har efter min mening for længst manet enhver tvivl om, at han var den rigtige formand for LO, i jorden.

Harald er og bliver kult!

DSU’s formand Peter Hummelgaard er et stort talent. Det viser han endnu engang med sin tale på kongressen. Han har en ama’rkansk indignation, som vækker minder om Anker Jørgensen. I sin tale tordner han mod regeringens enkeltsagspolitik om kamphunde. Han er selv en bidsk kamphund, der bider regeringen i haserne.

Hans tale er fyldt med bombastiske udmeldinger – f.eks. ”Arbejdsløshed er gift for samfundet”. Enten elsker man det, eller også hader man det. Jeg elsker det. Peter har en ungdommelig frækhed, som DSU’s formand skal have.

Læs Helles tale på socialdemokraterne.dk


Læs mere om Rasmus Lynghøj Christensen her

Kommentarer