Seks skarpe til Mogens Lykketoft

Hvordan har Løkke klaret de første 100 dage? Hvad er fremtidsperspektiverne i Helmand-provisen i Afghanistan, og hvad skal socialdemokraternes tidligere formand lave i sommerferien? Politisk Analyse stillede socialdemokraternes tidligere formand Mogens Lykketoft seks skarpe spørgsmål i sommervarmen.

Hvad er din status på Løkkes første 100 dage som statsminister?

Han har om muligt endnu stærkere end sin forgænger bundet hele sit politiske liv op på alliancen med Dansk Folkeparti. Han vil forstærke privatiseringen af vort velfærdssamfund med større ulighed til følge. Han har helt klart ikke forstået alvoren og dybden i den økonomiske krise.


Hvad er de tre vigtigste ting der skal stå i Lars Løkke Rasmussen åbningstale når Folketinget åbner i oktober?


Jeg tror desværre at Statsministerens åbningstale vil bekræfte de tre hovedpunkter i svaret på første spørgsmål. Hvis jeg skulle bestemme, så skulle åbningstalen være

1.En utroligt meget mere ambitiøs satsning på at undgå stigning i arbejdsløsheden ved at fremrykke samfundsnyttige investeringer, bl.a. i vedvarende energi, energibesparelser, skoler, baner og veje. 2. En indsats for at gå op imod den stigende sociale ulighed ved at løfte de fattigste - starthjælp, kontanthjælpsloft med videre - og kræve et større bidrag fra de mest velhavende, som VKO har forgyldt helt urimeligt. 3. Massiv satsning på at styrke det offentlige sygehusvæsen og stop for den urimelige overbetaling til private sygehusejere

Du har været en stærk kritiker af Lars Løkke Rasmussens påståede favorisering af de private sygehuse - hvad er det Løkke har gjort galt i sin tid som sundhedsminister?

Han har bevidst forgyldt de private sygehusejere for penge, som ellers havde været til rådighed for at forbedre det offentlige sygehusvæsen - og det har han gjort selv om burde vide, at han kunne få ydelserne fra de private sygehuse til en lavere markedspris.


Danmark har over 600 udstationerede soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor de forsøger nedkæmpe Talebans kontrol i området. Danske soldater har lidt store tab her siden 2002. Hvordan er fremtidsperspektiverne for Afghanistan og hvordan tackles problemerne i Helmand?


Forudsætningen for succes i Helmand - og i hele Afghanistan er, at mange af dem, der nu passiv eller aktivt støtter Taliban overbevises om, at Taliban ikke kan vinde. Og mange flere derfor vælger at samarbejde med den afghanske regering og de allierede styrker. Den amerikanske forøgelse af styrkerne er derfor meget velkommen. Men den skal følges op af en langt mere omfattende indsats for at få afghanerne til at stå på egne ben: Med opbygning af deres hær og politi - og med en langt større civil bistand til dette ludfattige lande. I takt hermed kan vores militære indsats blive mindre og mere tilbagetrukken.

Socialdemokraternes EP-parlamentariker Dan Jørgensen mener, at de danske medier tacklede EU-valget fint - hvordan ser du på mediernes generelle dækning af Europaparlamentsvalget?

Såmænd udmærket - det er meget vanskeligt at fange danskernes opmærksomhed før få uger før et Europa-parlamentsvalg

Og så til noget knap så politisk og alvorligt - hvad skal du lave her i din sommerferie?

Jeg har rejst meget i mit arbejde. Var i juni med Statsrevisorerne i Storbritannien og med Udenrigspolitisk Nævn i USA, deltog i festlighederne i Nuuk i anledning af det grønlanske selvstyre. Derefter har ferien været tre dage i Sankt Petersborg med Mette, hendes søster og niece og mine to døtre - og derefter 10 dage i vort feriekollektiv på Endelave med børn, børnebørn og gamle venner. Skal ikke rejse mere i ferien, men har et par uger hjemme med blanding af fritid og læsning og skrivning som forberedelse af den nye arbejdssæson.

Kommentarer