Vestas blæser til kamp: Gang i vindmøllen!


"Vi skal gøre Danmark helt frit af fossile brændsler som olie, kul og gas. Vi skal skabe et fossilfrit Danmark, vi skal skabe en grøn vækstøkonomi i Danmark"

Sådan lød daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen fine ord tilbage på Venstres landsmøde 16. oktober 2008. Nu knap 8 måneder og en statsminister senere bliver regeringen angrebet fra Vestas, der fornyligt måtte fyre 300 medarbejdere i Nakskov.

Hvis ikke regeringen får sat gang i det danske marked for vindenergi med nye vindmølleparker, mere smidige regler og statslige testlaboratorier, så kan danskerne godt sige farvel til vindmølleindustrien og de tusindvis af arbejdspladser, hvis det står til Vestas det skriver politiken.dk

I et interview til Politiken søndag siger Peter C. Brun, vicedirektør i Vestas:

»Hvis man fortsat er interesseret i at have en dansk vindmølleindustri, med de produktionsarbejdspladser, det skaber, er det nødvendigt med politisk handling nu – ikke bare i Danmark, men i Nordeuropa. Hvis ikke der sker noget fra politisk hold i flere af disse lande, bliver det vanskeligt på længere sigt at fastholde produktion af vindmøller her i landet. Så risikerer produktionsindustrien ganske enkelt at dø«,


Rødt kort til regeringens manglende grønne investeringer


Det er et klart rødt kort til regeringen i kampen om, hvem der sidder tungest på klimadagsordenen. Regeringen taler bare - men handler reelt ikke aktivt.

Allerede otte måneder efter Fogh blev grøn som en frø over-night på Venstrs landsmøde må regeringen nu se sig angrebet af den grønne industri som regeringen ellers skulle forestille at støtte i evindelige klima-skåltaler.

Med et klimatopmøde lige om hjørnet senere på året falder Vestas kritik på et ømt tidspunkt. Regeringen er presset og klimadagsordenen ligger højt på den offentlige og politiske dagsorden. Når Vestas melder så kritisk giver det mere vind til møllen for oppositionen, der konstant har klandret regeringen for at sove i timen med hensyn til massive investeringer på vindmølleområdet.

Søvndal får medvind


I et blogindlæg skrev SFs formand Villy Søvndal allerede den 28. april 2009 at regeringen burde satse mere offensivt i forhold til vindkraft. Det var dagen da Vestas dengang måtte fyre 1.275 medarbejdere på Lolland og i Vestjylland.

Dengang sagde Villy Søvndal:

"SF har foreslået, at vi bygger verdens største hav-vindmøllepark i Østersøen. Vi har også foreslået flere vindmøller på landjorden. Det kan skabe arbejdspladser til tusindvis af danske lønmodtagere og samtidig hjælpe klimaet. Klima og nye jobs hænger sammen, men det kræver politisk vilje og lederskab.Mens andre lande brager derudaf med at bygge nye vindmølle-parker, så er Danmark gået i stå under VK-regeringen. Jeg synes, at regeringen skal sadle om, og satse offensivt på vindmøller og anden vedvarende energi"

Grøn energi op i den blå luft

Foghs grønne klimatale er åbenbart allerede glemt og regeringen vil blot agere klima-ansvarlige på topmødet til december og spejle sig i den opmærksomhed der naturligvis følger på det højt profilerede område. Men det er kejserens nye klæder. Løkke har nok talegaverne i orden til mødet, men hvis regeringen virkelig vil spille med klimamusklerne og blot bruge lidt af den massive energi som de ligger i at fremstå som rene klima-helte overfor udlandet (Fogh optrådte kort inden sin afgang til NATO i et video-interview på det globale trendmagasins Monocle hjemmeside som den rene klima-bannerfører) til rent faktisk at investre og forbedre forholdene internt i Danmark for bedre bæredygtige energikilder uafhængig af fossilt brændstof, ja så ville møllerne dreje lystigt og god grøn energi ville ikke gå tabt op i den blå luft.

PS! Hvis Lars Løkke er lidt kløgtig og har grønne fingre - og samtidig kan finde tid i den (skjulte/hemmelige) kalender blandt alle bilagene - så bør han nok vælge sammen med kommunikationsstaben i Statsministeriet at iværksætte en lille proaktiv grøn klimatale version 2.0 ved Vestas og omegn.

Kilder: Politiken.dk, SF.dk, Vestas.dk, Venstre.dk

Kommentarer