Året der gik: Fem skarpe til Uffe Elbæk og Pelle Dragsted

Hvad er de tre vigtigste politiske tiltag, som du og dit parti har været med til påvirke i jeres retning i 2017?

Pelle:

"Tre er jo ikke meget – men her tre af de vigtigste: Vi har bidt os fast i sagen om landbrugspakken, og været med til at sikre, at regeringen er under et stærkt pres for igen at sænke landbrugets udledning.

Vi har været med til at få fokus på, at det var vanvittigt at skære så hårdt i skat, og at det har kostet samfundet milliarder. Det har nu ført til at der faktisk bliver tilført ganske omfattende midler til en genopretning af et velfungerende skattevæsen.

Vi har fastholdt kritikken af de gennemførte reformer af arbejdsmarkedspolitikken – ikke mindst førtidspensionsreformen – i tæt samarbejde med de reformramtes organisationer og netværk, og fået presset reformpartierne til, at der i 2018 skal gennemføres en revision af loven.

Vi var med til at få kritikken af produktivitetskravet i sygehusene gjort så omfattende, at regeringen nu har bøjet sig, og at der i 2018 skal findes et nyt styringsredskab for sygehusenes økonomi."
Uffe:

"Overordnet set er det vigtigste for Alternativet selvfølgelig at flytte den politiske dagsorden, så mange flere tager klimakrisen langt mere alvorligt, end tilfældet er i dag. Og jeg synes faktisk, at vi rykker på det område.

Derfor er det også vigtigt for os, at vi har lanceret vores bud på en ny økonomisk tænkning, hvor vi med udgangspunkt i tre bundlinjer og 18 indikatorer lægger op til at måle fremgang i vores samfund på en grundlæggende anden måde end i dag, hvor vi har et enøjet fokus på økonomisk vækst.

Af konkrete tiltag er jeg stolt over, at vi har fået vedtaget vores forslag om borgerdrevne forslag, at vi får en forsøgsordning med medicinsk cannabis og at regeringen afsætter flere penge til økologisk omstilling af landbruget i sin finanslov."

Hvad synes du gik godt i 2017, og hvad gik mindre godt politisk set?

Pelle:

"Jeg synes at oppositionen har samarbejdet godt i en række vigtige sager, som kritikken af landbrugspakken, kvotekongerne og Inger Støjbergs misinformation af folketinget.  Men samtidig er jeg ked af at opleve hvordan socialdemokraterne i forhold til udlændingepolitikken ligger sig tættere og tættere op af DF – med kvoteflygtninge-stoppet som det seneste lavpunkt."

Uffe:

"Jeg er virkelig stolt over det kommunal- og regionsrådsvalg, som vores seje grønne kandidater leverede på tværs af Danmark. I første forsøg fik vi en borgmester på Fanø, en fagborgmester i København og en viceborgmester på Bornholm. Det er vist uden sidestykke for et nyt politisk parti, og nu er vi repræsenteret i byråd fra Thisted til Svendborg og fra Fanø til Bornholm. Det er ret vildt. Af mindre gode ting så går det fortsat for langsomt med den grønne omstilling, og jeg er nærmest flov over, hvor meget Danmark sakker bagud på elbils-området, som nærmest er gået baglæns i 2017, mens store dele af verden kører derud af på grøn el."

Hvordan oplevede du VLAK-regeringens samarbejde i 2017?

Pelle:

"Det var meget konflikt-præget. Der er politisk ret langt fra DF til LA, så det er egentlig ikke så mærkeligt. Men det har haft nogle opsigtsvækkende udtryk, senest med LAs trussel om at stemme imod deres egen regerings finanslov."

Uffe:

"Det er ikke op til mig at vurdere, hvordan andre partier samarbejder. Jeg håber, alle partier træffer nogle beslutninger, som de er stolte af og som de føler, de kan stå inde for."

Hvilke politiske 2017-begivenheder på de sociale medier, har du trukket på smilebåndet over?

Pelle:

"Trump er jo en gave der bliver ved med at give, når det kommer til de sociale medier. Men socialdemokraternes arkiv-klip med Løkke, der i 2013 var meget forarget over, at der ikke var indgået en finanslov i slutningen af november ramte også ret godt."

Uffe:

"Jeg synes selv, at vi i Alternativet har haft nogle virkelig gode bud på nye former for politisk kommunikation på de sociale medier. Det kunne eksempelvis være Grøndreng, der hittede med Blæredygtig, som scorede topplacering på en af Spotifys hitlister. Det er politisk kommunikation på en ny måde – og til et nyt publikum. Og så var jeg begejstret for Niko Grünfelds kampagne, hvor han til kommunalvalget pustede lidt tiltrængt ilt ind i traditionen for politiske valgsange."

Hvad er blandt dine største politiske ønsker for 2018?

Pelle:

"Et valg og en ny regering. Men også en ny politik. Forudsætningen er at vi i oppositionen formår at vise, at der er en række centrale områder, hvor vi har en politisk fællesmængde og konkrete politiske forandringer, som vi står sammen om."

Uffe:

"Jeg håber, at vi hver især lytter mere til outsideren og fritænkeren i os selv. At vi ikke bliver for mainstream, men tør tænke ud af boksen og bevæge os på kanten, hvor man ikke altid ved, hvordan det ender. For jeg er overbevist om, at det er der, man får de bedste ideér, de idéer, der virkelig kan bringe os videre og løse de overrumplende udfordringer, som vi står overfor. Helt konkret ønsker jeg mig et energiforlig, der bliver det mest ambitiøse nogensinde og tager den grønne omstilling til et nyt niveau."

Foto af Pelle Dragsted: Nadia Fryd
Foto af Uffe Elbæk: Alternativets hjemmeside


Kommentarer