Politiske bøger du kan lægge under juletræet

Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt udgav i efteråret sin biografi på Gyldendal. Foto: Mikael Kristensen

1. Tæm Eliten - fra magtelite til borgerdemokrati

Vi lever i den vildfarelse, at vi er borgere i et ægte demokrati. Men når det kommer til reel indflydelse, er vores samfund et skindemokrati. Svaret på tidens tillidskrise mellem borgere og politikere og på elitens voksende dominans, er mere borgerdemokrati, argumenterer Mulvad, Ellersgaard og Larsen i deres nye bog.

Anton Grau Larsen og Christoph Houman Ellersgaard har udgivet flere bøger om magt og elite i Danmark. De to førstnævnte har sammen  sat elite og netværk på dagsordenen med bøgerne Magteliten – Hvordan 423 danskere styrer landet fra 2015 og Magtens Atlas – Kort over netværk i Danmark, der udkom i 2016. Møller Mulvad er denne gang kommet med på bogprojektet. Han er adjunkt ved Copenhagen Business School og har  skrevet ph.d. om kinesisk politik.

 I Tæm eliten viser Mulvad, Ellersgaard og Larsen, hvorfor magtkoncentrationen er så skadelig for vores demokrati. Og så formulerer de en konkret vision for, hvordan borgerne kan vinde magten tilbage.

Vi skal turde diskutere magten. Ønsker vi, at bestemte grupper af mennesker skal have så stor magt? Denne bog handler om igen at gøre det til et demokratisk spørgsmål, hvem der træffer samfundets afgørende beslutninger.

Bogen er udkommet på Informations Forlag og koster 269,95.

2. De politiske håndværkere - om magt, indflydelse og resultater på Christiansborg


I De politiske håndværkere fortæller ni nuværende og tidligere medlemmer af Folketinget, kendte som ukendte, åbenhjertigt om deres arbejde i det politiske maskinrum bag Christiansborgs mure.

Mød Henrik Dam Kristensen (S), René Christensen (DF), Mike Legarth (K), Søren Gade (V), Steen Gade (SF), Mette Bock (LA), Henning Hyllested (EL), Karen Klint (S) og Marianne Jelved (RV). 

Desuden medvirker Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), som gør status over demokratiet og fortæller sine visioner for, hvordan vi kan udvikle og forbedre det. De Politiske håndværkere gennemgår også, hvordan folketingsarbejdet foregår, ligesom den indeholder et afsnit om samarbejdet mellem pressen og politikerne.

Bogen er skrevet af den socialdemokratiske MF'er Benny Engelbrecht og dennes bror Flemming Sørensen, der er journalist.

Bogen er udkommet på Press To Forlaget og koster 249,00 kroner. 

3. Verdens Magter

Snart udkommer en ny udgave af Verdens Magter, som magasinet RÆSON udgav for første gang i 2014. Bogen er netop blevet præsenteret på BogForum i BellaCentret 10-12 november i år.

Bogen indeholder kapitler om: 

USA: Niels Bjerre-Poulsen
Kina: Camilla Tenna Nørup Sørensen
Tyskland: Lykke Friis
Japan: Asger Røjle Christensen
Indien: Ravinder Kaur
Brasilien: Marie Kolling og Steen Fryba Christensen
Rusland: Karsten J. Møller og Kenneth Møller
Redaktør/udgiver: Clement Behrendt Kjersgaard

Bogen koster 349,00 kroner og den udkommer 1. december 2017 på Ræsons Forlag.


4. Hvad man ikke dør af

Thorning skrev sig ind i historiebøgerne som den første kvindelige formand for Socialdemokratiet og landets første kvindelige statsminister. 

I denne bog fortæller hun om sit liv til journalist Nina Munch-Perrin. Det er en beretning om en politisk karrierekvinde, der med sin kontante udstråling og sin internationale gennemslagskraft nåede toppen hurtigt, men som lige så hurtigt lærte, at hun i landets øverste politiske embede i den grad fik brug for de ord, hun som ung pige i Ishøj havde sagt til sig selv, når livet var hårdt: Hvad man ikke dør af … 

Nok er dette en fortælling om magt og politik, om finanskrise, lærerlockout, en skattesag og en verdensberømt selfie, men især er det en beretning om forældre og børn, om familie og opdragelse, om at værne om sine nærmeste, og om det at holde fast i, hvad man har fået med hjemmefra – sin værdighed – også når det er allersværest. 

Forfatteren har, ud over hovedpersonen selv, talt med ægtefællen Stephen, moderen Grete, døtrene Johanna og Camilla, og svigerforældrene Neil og Glenys. Og med en del venner og – enkelte –knap så gode venner. Fra Noa Redington til Bjarne Corydon, fra Frank Jensen til Ritt Bjerregaard. Alle bidrager de til at tegne et billede af et menneske, en kvinde og en tidligere statsminister, der konsekvent gør tingene på sin egen måde.


5. Valgt - Ritt, Erindringer II


Valgt er andet, selvstændige bind af Ritt Bjerregaards erindringer, hvor hun tager os med bag kulisserne i dansk politik op gennem 1970’erne og frem til begyndelsen af 1990’erne. Bogen er et portræt af en af tidens mest populære og indflydelsesrige politikere, der havde sine meningers mod. Det bragte hende i modvind blandt politikerkolleger og i medierne.

Vi møder den helt unge politiker, der bliver valgt til Folketinget i 1971 og kun to år senere bliver udnævnt til undervisningsminister af Anker Jørgensen. ”Ankers pinup” stod der dagen efter på Ekstra Bladets spiseseddel – og det var sigende for tiden. Kvinder måtte kæmpe en hård kamp for at blive taget alvorligt. 

I bogen fortæller Ritt Bjerregaard om arbejdet i Folketinget, om de vigtigste sager – fx kampen om RUC, der dengang var et yderst kontroversielt eksperiment, om Ritz-sagen, der endte med en ministerfyring, om en ny folkeskolereform, om de berømte fodnoter, om arbejdet som minister og gruppeformand og meget mere. Vi får også på tætteste hold en beskrivelse af Anker som politiker, af kaffeklubberne og strikkeklubben, af venner og fjender – og ikke mindst historien om partifællen og vennen Inge Fischer Møller, der blev frosset ud af partiets ledelse, hvilket fik katastrofale følger. 

Bogen slutter med Ritts historie om den berømte lejlighed på Vesterbrogade, der blev afgørende for hendes position i partiet, og for hendes forhold til Svend Auken og dermed optakten til det dramatiske formandsopgør mellem Auken og Poul Nyrup Rasmussen. 

Bogen rummer desuden passager om Ritts liv i dag, hvor kræften er tæt inde på livet. Undervejs i fortællingen kommenterer hun den aktuelle udvikling i Danmark. Også Socialdemokratiet får ord med på vejen. Det parti, som Ritt har brændt for, og som har været udgangspunkt for hendes mangeårige politiske arbejde, og som hun fortsat er medlem af.

Bogen er udkommet på Politikens Forlag og koster 300,00 kr.

Disclaimer: Ovennævnte bogomtaler er baseret på PR- og pressemateriale fra de respektive forlag.

Andre nye politiske bøger



Fra meltdown til touchdown - ny bog om Enhedslisten
Fredrik V. Sands lille men velskrevne og humoristiske norske pocketbog tager læseren med gennem Enhedslistens forvandling fra protestparti til indflydelsesparti. Fra Per Clausen i sort t-shirt til Johanne Schmidt-Nielsens budgetforhandlinger i blazer med finansminister Bjarne Corydon. Læs min anmeldelse af Frederik V. Sands bog om Enhedslisten.







Mørk borgpoesi og hårdkogt politisk gætteleg
Hvem husker ikke den berømte intro til tv-serien House of Cards med de dunkle natskyer og de natte-belyste monstrøse Washington-monumenter der akkompagneres af det underfundige lydtapet som baggrund til præsident Underwoods nye djævelske planer. Læs min anmeldelse af Knud Brix' "Natfolden".



















Kommentarer