Thorning må få multinationale selskaber til lommerne

"Danmark skal føre an i kampen for at lukke skattehuller, adressere illegale kapitaloverførsler og fremme en retfærdig beskatning af naturressourcer i verdens fattigste lande".

Sådan står der på side 38 i det nye S-R-SF regeringsgrundlag.

Det er nu S-R-SF regeringen må vise danskerne, at det ikke kun er efterlønsmodtagere og dagpengemodtagere der skal betale regningen.

Der er milliarder at gode kroner at hente hos de store multinationale selskaber. Og den bedste nyhed er at både Enhedslisten og Radikale ønsker flere ansatte i Skat der kan få kronerne fra de store selskaber spredt ud til danskerne.

Som det er nu kan en lang række store multinationale selskaber unddrage sig skattebetaling i Danmark, og det er selvom de har en kæmpe omsætning på kendte brands der står på supermarkedets hylder. De store multinationale selskaber bruger det der kaldes en transferpricing.

Transferpricing betyder at selskabet kunstigt flytter deres overskud til andre lande i verden der har en lavere skat. Dermed fremgår det så af selskabernes regnskab, at de ikke har et reelt overskud i Danmark. Virksomheder som Nestlé, KRAFT, Unilever, Q8 og Elgiganten betaler ikke skat i Danmark.

Derfor kan Thorning få de multinationale til at betale

Tre ting der taler for at Thorning vil få nemmere ved at gå på jagt i de multinationale selskabers velpolstrede lommer.

For det første: Enhedslisten har længe sammen med ex. SFs daværende skatteordfører Jesper Petersen kæmpet for at multinationale selskaber skal til lommerne, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen har været i samråd efter samråd. Hver gang er der blevet lovet bod og bedring. Uden der er sket noget effektivt og målrettet på grund af manglende borgerlig opbakning. Nu er flertallet et andet.

For det andet:
De radikale har i deres 2020-plan som de lancerede i foråret forslået at multinationale selskaber skal betale én milliard kroner mere i skat om året.
Det skal ske ved, at Skat får ansat 600 nye medarbejdere og dermed mulighed for at trække på eksperter, der kan holde bedre øje med de multinationale selskaber.

For det tredje:
Efter SF-skatteminister Thor Möger Pedersen udmelding om at den rigeste del af danskerne kan fryde sig over at nedfrosne VK-topskattelettelser nu vil blive tøet lynhurtigt, er det fremover mere sandsynligt, at der vil blive satset på at store internationale virksomheder med milliardomsætninger i Von And-størrelsen kommer til at betale deres andel.

Der vil være et krav også i SF og S at der nu bliver ført noget god gammeldags Robin Hood-politik. Den rødeste flok i partierne har i 10 år sukket efter en mere retfærdig skattepolitik. Det vil uden tvivl vække rødglødene følelser i S-SF baglandet, og en beskatning af multinationale selskaber kunne genskabe noget af troen på, at de rigeste selskaber også reelt kan bidrage til den fælles velfærd.

Samtidig vil båndene til Enhedslisten styrkes. Partiet har haft sagen som hjertebarn igennem længere tid. Hvis den nye S-R-SF regering samlet set bliver enige om at styrke Skats ressourcer til at kunne gribe mere effektivt ind overfor de store selskaber, vil det være en sejr for Enhedslisten.

Enhedslisten: Flere ressourcer til Skat og større åbenhed
Enhedslisten har ligesom de Radikale foreslået flere ressourcer til Skat. I en analyse har Enhedslisten fremhævet, at flere skatterevisorer kan være en del af løsningen. Enhedslisten har foreslået en merbevilling til skattemyndighederne, så de kan gå i dybden med de enkelte koncerner. Partiet har foreslåt 100 ekstra skatterevisorer der målrettet sættes ind jagten på de store selskaber.

Desuden har Enhedslisten krævet større åbenhed omkring de store selskaber.

- Selskaberne skal i deres regnskab oplyse hvad de har betalt i skat i Danmark. Skat opretter en hjemmeside, hvor borgere nemt kan se, hvilke selskaber, der ikke betaler
skat. Øget offentlig indsigt vil lægge pres på selskaberne", hedder det i analysen fra Enhedslisten.

Eksempel:
Néstle har ikke betalt skat i Danmark i 20 år.
Eksempelvis har Néstle der er en af verdens største producent af føde- og drikkevarer med en lang række kendete varer på hylden som Premier Is, Nescafé, After Eight og Smarties chokolade ikke betalt en eneste krone i skat i Danmark.

Nestlé har hoveddomicil i Schweiz, men de opererer i stort set alle lande verden over som det man kalder et multinationalt selskab. Ifølge en analyse fra Enhedslisten så beskæftiger Nestlé knap en kvart million mennesker verden over. I 2009 havde Nestlé et nettooverskud på godt og vel 52,7 mia. kroner. Nestlé har haft en skattebetaling i Danmark i 2009 på i alt 0 kr. Der til kan lægges at Nestlé ikke har betalt skat i Danmark i over 20 år. (Kilde: Enhedslisten)

Læs Enhedslistens analyse her
Læs om de radikales udspil her

Foto: Mikael Kristensen.
Thorning efter åbningstalen ved Folketingets åbning 4.oktober 2011.

Kommentarer