Robin Hood-skat på finansielle transaktioner indenfor rækkevidde

EU-Kommissionen vil muligvis allerede i denne uge fremlægge et forslag til beskatning af finansielle transaktioner - eller det som flere NGO'er kalder for den såkaldte "Robin Hood-skat". Det siger kilder i EU til det tyske nyhedsbureau dpa, skriver Ritzau mandag.

Den nye skat eller afgift - formentlig på mellem 0,01 og 0,1 procent - skal trækkes, hver gang der foretages en finansiel handel. Ifølge websitet robinhoodskat.dk er der lavet beregninger, der viser, at en skat på bare 0,05 % på finansielle transaktioner vil give en indtægt på cirka 3500 milliarder kroner årligt.

En "Robin Hood skat" er en lille skat på al handel med valuta, aktier, obligationer og derivater. En Robin Hood skat på de finansielle markeder kan eksempelvis bidrage til både at sikre Danmarks og de andre rige landes velfærdssystemer og til at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer i u-landene. Det bliver kaldt en Robin Hood skat, fordi den tager fra de rige – den finansielle sektor – og giver til de fattige.

Skatte-forslaget har tidligere været omtalt som en såkaldt tobin-skat opkaldt efter den amerikanske økonom James Tobin. Tobin mente, at en afgift ville være med til at stabilisere det finansielle marked.

Tilhængerne af forslaget ser det som en nyttig måde til at sikre indtægter for de anspændte europæiske økonomier. EU-Kommissionen mener, at afgiften kan finansiere en del af EUs samlede budget.

Ifølge Ritzau/epn.dk fremgik det af EU's officielle kalender mandag, at planen vil blive fremlagt "i begyndelsen af oktober". Men embedsmænd i EU siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at EU-kommissionen vil vedtage det allerede tirsdag på sit ugentlige møde.

Det vil gøre det muligt for EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at præsentere forslaget i Europa-Parlamentet i sin årlige tale om unionens tilstand. Han holder talen onsdag.

Tysk og fransk støtte
Idéen om en tobin-skat er kontroversiel. Både Tyskland og Frankrig støtter skatten, hvor lande som Storbritannien og Sverige, der begge står uden for euro-zonen, er imod. Landene frygter, at skatten vil jage investorer væk fra Europa.

Tilhængerne af forslaget mener, det kan dæmpe den vilde spekulation på finansmarkedet. Idéen om en tobin-skat har fået medvind efter det globale finansielle kollaps i efteråret 2008.

Fakta om Robin Hood-skatten:

På de globale finansmarkeder handles der hver dag med valuta og værdipapirer til en værdi, der er mere end 70 gange større end det globale BNP. Selv en meget lille skat på disse transaktioner vil give store indtægter. Der er lavet beregninger, der viser, at en skat på bare 0,05 % på finansielle transaktioner vil give en indtægt på cirka 3500 milliarder kroner årligt. At en så lav skat kan give så store indtægter illustrerer størrelsen af handlen på det finansielle marked. Såvel IMF som EU har sagt, at det er teknisk gennemførligt at implementere en skat på finansielle transaktioner (Kilde: Robinhoodskat.dk)

Kilde: Ritzau, epn.dk, Robinhoodskat.dk

Kommentarer