Når magten rinder ud - kommer I-kortet ind

10 års VKO-samarbejde er smuldret som sisand mellem fingrene på DF-leder Pia Kjærsgaard. Efter gårsdagens melding om at K indleder en romance med R står DF-lederen pjusket tilbage, forladet af sine egne efter 10 års give-and-take samarbejde med VK-regeringen.

Derfor lancerer Dansk Folkepartis leder i aften i TV2s partilederunde indvandrerkortet med krav om yderligere stramninger. Det erfarer B.T.

Det må betegnes som et desperat forsøg på at sætte valgdagsordenen, i et valg der er domineret af to overordnede temaer: vækst og økonomi. To emner som DF traditionelt er svage i kodene på, og som partiet ikke med det vuns kan spinde ind i DF-patos og indignerede sidebemærkninger.

Men kan det lade sig gøre for Pia K. og sætte en kile ind i valgkampen og spolere økonomidagsordenen?

24 års-reglen og stramninger mod asylansøgere skal nu bruges som tæppebomber mod R og dermed deres "nye" legekammerater i K. Vil K lave udlændingepolitik med en rød regering med Vestager som makker, hvis S/SF får magten efter 15.september? Vil der blive lavet brede politiske aftaler om udlændingepolitikken - det er det som DF overvejer og vil pirre til i aftenens debat på TV2.

- Det er da klart, at vi ikke ønsker et bredt samarbejde henover midten for enhver pris. Indvandringsspørgsmålet er hjerteblod for os, og hvis vi overlader udlændingepolitikken til De Radikale i ledtog med De Konservative, så leger vi for alvor med ilden, siger integrationsordfører for DF, Peter Skaarup, til bt.dk i dag.

En ting er sikkert: Pia Kjærsgaard og Thulesen-Dahl hamrer nu tilbage med syvtommersøm mod R og dermed også Lars Barfoed, som de ser som en forræder i Judas-ligaen og total-splitter af ti års stabilt VKO-samarbejde.

Selvom Peter Skaarup til B.T. benægter at partiet direkte trækker indvandrekortet, er der ingen tvivl om, at det er værdipolitikken og invandring, som DF nu vil hive op af hatten.

- Vi trækker slet ikke noget indvandrerkort. Der er intet odiøst i at diskutere indvandringspolitik - det var der måske for 20 år siden, men det er der altså ikke i dag. Vi vil have fokus på, hvad de Radikale vil gøre ved indvandringsspørgsmålet, og hvad Dansk Folkeparti vil. Det er hjerteblod for os, siger Skaarup.

Partilederrunden 'De ni bud' sendes i aften kl. 20.00 på TV2.

Læs mere: Tiden rinder ud for VKO-samarbejdet og samarbejdet er lagt dødt.Kommentarer