Her er min bror, han er nyuddannet lærer

Sammen med 2000 andre nyuddannede lærere skal han kæmpe om 104 stillinger på landsplan.

For et par år siden kørte Undervisningsministeriet en optimistisk kampagne der gik under navnet "Bliv lærer!". Det er min bror så blevet i en alder af 25 år - men hvor er jobbet?

For ikke ret længe siden lød denne skønsang fra landets undervisningsminister:

”Hvem kan ikke huske gode lærere fra deres skoletid? De betød noget for os, fordi de formåede at flytte os fagligt såvel som menneskeligt. Fordi de gav os indsigt og udsigt. Nogle har været helt særlige rollemodeller for os.
De har givet os viden, inspiration, selvværd og omtanke for fællesskabet – de har haft indflydelse på den vej, vi har valgt i livet. Skænk din yndlingslærer en tanke. Og vil du huskes for noget betydningsfuldt og positivt her i livet, så overvej at blive lærer.”

Sådan lød det fra daværende undervisningsminister Bertel Haarder tilbage i 2010 da Undervisningsministeriet kørte kampagnen "Bliv Lærer nu".

Lige nu står der 2000 lærere og brænder for at blive de nye kreative rollemodeller og yndlingslærere - men de kan ikke komme til på arbejdsmarkedet på grund af besparelser og nedjusteringer ude i landets kommuner.

I maj 2010 nedlagde halvdelen af landets kommuner lærerstillinger. Dengang var formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen mildt talt rystet.

"Det er helt grotesk. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, og det sker samtidig med, at folkeskolen er udnævnt som satsningsområde, sagde formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen til Ritzaus Bureau.

Der presses flere og flere elever ind i klasserne, der er masser af aflyste undervisningstimer og mange folkeskoler står ganske enkelt og forfalder. Der er ligefrem oprettet en public service-afstemning på dr.dk om "Danmarks Klammeste Skole", hvor elever og forældre kan sende billeder ind af uhumske forhold på landets folkeskoler. Samtidig sprøjtes der folkeskolelærer ud på landets uddannelsesinstitutioner, imens kommunerne skærer ned på antallet af ansatte lærere i folkeskolen.

Som SFs formand Villys Søvndal for nyligt understregede i et blogindlæg i Politiken, så står det slemt til, når kommunerne skal skære helt ind til benet.

"Regeringens nulvækst har tvunget kommunerne til at skære helt ind til benet – og nogle steder er man inde og skære i selve benet. Så alt imens CEPOS og højrefløjen jubler over den faldende beskæftigelse i den offentlige sektor, skal de nyuddannede kigge langt efter et job og elever og forældre må finde sig i aflyste undervisningstimer", sagde Søvndal.

3.500 stillinger nedlagt på 14 måneder

Ifølge Danmarks Lærerforening er 3.500 stillinger blevet nedlagt alene de seneste 14 måneder, og den udvikling lader til at vil fortsætte.

Ifølge Folkeskolen.dk risikerer mange folkeskolelærere at blive fyret og sat uden for døren. Ialt har 834 lærere i løbet af 2011 fået besked om, at de kan gå hen og blive fyret.

Varslingerne om afskedigelse rammer næsten i alle kommuner. Ifølge Danmarks Lærerforening har 80 procent af kommunerne prikket lærere på skulderen. I 41 kommuner har fem lærere eller flere fået varsel om fyring.

Det er altså den virkelighed min bror går ud til. Det må ganske enkelt kunne gøres bedre. Uddannelse og lærere er kort sagt sublimt råstof og leverandør af know-how til fremtidens velfærdssamfund og lærerne står ganske enkelt og tripper for at komme ud og prøve deres faglighed og kreativitet af bag katederet - se blot videoen til slut i denne artikel.


To lærere pr. klasse

SF vil - hvis partiet kommer i regering - indføre en to-lærer ordning og dermed få gang i ansættelsen af nye lærer ude på folkeskolerne. Tilbage i april 2010 sagde Villy Søvndal følgende til B.T.

"Når SF kommer i regering, vil vi sørge for, at børnene har to lærere - eller undervisningsassistenter - i de små klasser i både dansk og matematik (...). To lærere i dansk og matematik. Så ingen børn bliver ladt i stikken og sakker bagud, fordi læreren ikke har tid. Sådan bliver det. Det kan i regne med - med SF i regering."

En undersøgelse fra Userneeds Advice fra 2010 viste, at hovedparten af danskerne har gode minder om lærere, der betød noget helt særligt for dem og har været med til at præge deres valg af uddannelse, job og karriere. Undersøgelsen viste at 98 procent af de adspurgte enten er helt enige eller overvejende enige i, at skolelærere løser en vigtig samfundsmæssig opgave.

Hvad venter vi så på?

Fem gode grunde til at blive lærer

Bliv lærer from DLFTV on Vimeo.Læs mere her på avisen.dk: Fyrede lærere raser over kampagne

Kilde: Danmarks Lærerforening, B.T., Politiken, BDO Kommunernes Revision, SF, Undervisningsministeriet

Kommentarer