Hjort og Sohns leg med legoklodser

"Tribini-økonomi", tordnede finansminister Claus Hjort Frederiksen mod SF's finansordfører Ole Sohn 11. januar, da de to byggede finansielle lego-klodser på pædagogisk vis med Deadline-vært Nikolaj Sommer på DR2.

Følgende stod efterfølgende tindrende klart:

Claus Hjort Frederiksen har ikke tænkt sig at kaste noget der minder om et blåt håndkæde i ringen. Hjort er aggressiv i tal-dyster, og han angriber hvor angribes kan, når det gælder S og SF's "Fair Løsning".

Ole Sohn havde grundet Hjortens frembrusen problemer med at kommunikere SFs økonomiske plan "Fair løsning" krystalklart. Der skal fremover fra Sohns side hives helt konkrete eksempler frem fra gemmeren - og mantraet må være fra nu af: "Angrib, angrib, angrib!".

Sohn skal fremover i en taltung valgkamp sætte langt flere stød ind i mod VK's økonomiske løsningsmodeller. Modeller der gemmmer på massevis af åbenlyse besparelser og nedjusteringer i forhold til uddannelse og forskning, dagpengeforringelser, efterløns-gys m.m. Frem med de konkrete historier.

Der findes der kassevis af case-historier ude fra danske arbejdspladser og plejehjem som skal trækkes ind i debatten - også når det handler om tal - det letter forståelsen. Det er meget "konkret" (for at bruge det mest hypede ord lige i øjeblikket).

For at forstå regeringens og S, SF's økonomiske planer følger her en kort opsummering baseret på Nikolaj Sommers fremragende gennemgang. Hvordan vil Hjort og Sohn udfylde hullet i statskassen?

Hjort vs. Sohn i tørre tal

Der mangler 45-50 milliarder pr. år i den danske statskasse frem mod 2020 ifølge Finansministeriets tal.


Regeringens plan:
Måden som regeringen vil lukke hullet på og skaffe de 45-50 milliarder frem mod 2020 er som følger:

I maj måned 2010 indførte VKO genopretningspakken der gav 24 milliarder kroner.

Genopretningspakken bestod kort sagt i nul-vækst i den offentlige sektor og halvering af dagpengeperioden fra fire til to år.

Reform af førtidspension og SU giver 3 milliarder kroner (ikke gennemført endnu)

Reform af efterlønnen ialt 15 milliarder kroner (ikke gennemført endnu)

Penge der er skaffet i alt i regeringens plan: 42 milliarder kroner

Der mangler så 5 milliarder kroner pr. år, som Claus Hjort Frederiksen hævder skal skaffes løbende indtil 2020. Det som Hjort også kalder en "restudfordring" frem mod 2020.

S og SF's plan

S og SF's plan "Fair Løsning" giver 48 milliarder kroner om året.

Kort sagt går "Fair Løsning" ud på at danskerne skal arbejde lidt mere, eksempelvis 12 minutter mere om dagen, fremrykke offentlige investeringer (renoveringer af bygninger, skoler, kloakker, veje osv).

Ud af Fair Løsnings 48 milliarder kroner tager S og SF ialt 24 milliarder kroner fra statskassen og bruger pengene på øget velfærd, skoler, ældrepleje m.m.. De øgede investeringer skal så ifølge planen skabe øget vækst og dermed være med til at øge statens indtægter på sigt - så hullet i kassen fyldes op frem mod 2020 populært sagt.

Fair Løsning lukker dermed ikke hullet i statskassen akut, men styrker velfærden akut, og på sigt med at gøre velfærdssamfundet bedre. Fair Løsning arbejder populært sagt på den lange bane med investeringer, der så giver afkast til statskassen ved hjælp af vækst. Investering fremfor sparekniv.

I SF's finanslovsudspil for 2011 tager man 7 milliarder kroner og sætter ovenpå de 24 milliarder kroner som skaffes i Fair Løsning -altså en accept af nogle delelementer der allerede findes i VKO's genopretningspakke.

De 24 milliarder kroner som skal skaffes ved 12 minutters ekstra arbejde skal findes ved det man kalder treparts-forhandlinger med fagbevægelsen.

Indtil videre bakker en række fagforeninger op om at deres medlemmer skal arbejde lidt mere for at få Danmark ud af krisen - herunder 3F, LO. FOA har sagt, at de ikke går ind for eksempelvis en 38 timers arbejdsuge. Men S og SF vil modsat VKO gennemføre ændringer i samarbejde med arbejdsmarkedets parter fremfor at gennemføre ændringer uden af rådføre sig med fagbevægelsen som var tilfældet med VKO's dagpengeforringelser, som blev gennemført uden drøftelser med fagbevægelsen.

Alt i alt kommer der 31 milliarder kroner i statskassen, hvis S og SF's "Fair Løsning" gennemføres.

Resten af hullet i statskassen skal dækkes af de 24 millarder investerings-kroner som S og SF investerer i ex. bedre velfærd og øgede offentlige investeringer samt intensive økonomiske saltvandsindsprøjtninger i ex. forskning og uddannelse.

Klogere? Se hele den underholdende lego-klods duel om Danmarks økonomiske fremtid her:

(Deadline, 11. januar, 22.30)starter ved 8 min 30 sek).

Foto: Mikael Kristensen