Bogen der ændrede dagsordenen


Efteråret uden tvivl mest omtalte politiske bog "Projekt Løkke" er en solid tour de force i Løkkes liv og politiske levned - men der er ikke meget nyt under solen ud over mail-sagen og underholdende snapshots fra Løkkes natlige eskapader.

Sidste år kom Niels Krause-Kjærs biografi om Danmarks statsmininster Lars Løkke Rasmussen. Bogen var nøgternt beskrivende - nogle ville måske sige ligefrem positiv i sin fremstilling af Lars Løkke Rasmussen.

Sigge Winther Nielsen og Tanja Frederiksens "Projekt Løkke" er derimod et mesterstykke i misfarvning af Løkkes karakter. Nuvel - det er fint med en bog som er kritisk, men det går hårdt for sig, og det er tydeligt at bogen er mere end blot kritisk.

"Projekt Løkke" tage os hele vejen igennem Løkkes såkaldte dårlige egenskaber, smøgerne, øllerne, bull-dozer mentaliteten. Altsammen hudflettes med kulørte kilder fra Amtsgården i Hillerød, Sundhedsministeriet og hele molevitten.

Til slut i bogen er der dog lidt flere positive vibes at hente, men selv for en relativ rød læser er det sine steder trættende, at der er negativt fortegn overalt. Der mangler nuancer hist og her, men når det er sagt må man tage hatten af for researchen og materialegennemgangen som er solid og troværdig. Det er så en smagssag om man er til politisk journalistik med et væld af anonyme kilder.

Løkkes ledelese
Et af de mest interessante temaer i "Projekt Løkke" er kæmpe-forskellen mellem Fogh og Løkkes måde at drive organisation på i - både i Statministeriet og i Venstres folketingsgruppe - og som forplanter sig helt ud i Løkkes katastrofale håndtering af COP15 i København i december måned 2009.

Fogh var den der kridtede banen op, iværksatte drejebogen, udstak ordrer og lod ministrene knokle med deres ressortområder, hvoraf flere ministrer havde ondt i maven i dagene op til et stå-skoleret-møde med Fogh. Fogh var den der triumferede med østudvidelsen og "We have an agreement" i 2002 som formand for EU.

Løkke derimod er ifølge bogen åben og dynamisk i sin ledelsestilgang både i forhold til ministrene og V-gruppen, men også når det gælder daglig ledelse embedsværket i Statsministeriet er døren åben i Prins Jørgens Går, hvor den var hermestisk lukket under Fogh-æraen. Bogen giver et indgående indblik i at Løkkes joviale facon og åbne ledelsesstil både er Løkkes svaghed og styrke.

Det er meget interessant at få dybere indblik i Løkkes ledeleses-stil, og det er klart bogens store styrke, at der er fokus på forskellen mellem Fogh og Løkke. Det giver god indsigt og forståelse for Løkkes politiske DNA og selvforståelse som statsminister for kongeriget Danmark - samt hvad der har drevet Lille Lars fra Græsted til magtens tinder siden VU-dagene.

"Projekt Løkke" er et must for at forstå Løkke i en kommende valgkamp, og hvorfor han langt fra blot kan affejes som værende ude eller blot som vikaren. Løkke er kommet tilbage i politik, selv når solen har været mest sort, og alle har dømt ham brændt ud.

En Pind i øret
Ifølge forfatterne er der brugt over 200 kilder i bogen - langt de fleste anonyme. Det gør, at vi kommer helt med ud på de små stive klokketimer i selskab med en syngende Lars Løkke i den såkaldre "Badeklub" (en lille eksklusiv klub bestående af Løkke, Pind og Christensen der til Foghs store irritation badede sammen og drak i DGI-Byen - og muligvis konspirerede i det skjulte).

Et af de mest underholdende indslag i bogen er den famøse druktur som "Badeklubben" er på den 1. juni 2006 på restaurant Rio Bravo i København. Det er ganske enkelt underholdniing på højt plan og overgår selv de mest absurde scener i DRs dramaserie "Borgen".


Mail-sagen
Mail-sagen som lige nu er rykket helt ind på Løkkes skrivebord, og stadig piner Lene Espersen fylder ikke meget ud af bogens 324 sider, men det er den passage i bogen der har fået hele læsset til, at vælte for VK i september/oktober måned. Flere af den slags indgående afsløringer fra topembedsværket på Slotsholmen, ville have klædt bogen. Forfatterne har uden tvivl vidst, at de har siddet på en medie-bombe af dimensioner, og sagen har da også været med til at bogen langes over disken i stor stil. Man tør snart ikke tænke på hvad bogen kunne have sat gang i, hvis der var et par solide afsløringer mere.

"Projekt Løkke" mangler kort sagt flere hardcore afsløringer. Badeklub-historien er gammelkendt, det samme er fortællingene om Løkke i Afghanistan sammen med VU og Operations Dagsværk.

På positiv-siden skal det fremhæves at bogens opbygning er solid. Det giver mening at der trækkes en rød tråd tilbage til Løkkes amtsborgmester-tid i Frederiksborg for at forstå Løkkes senere kommunalreform som Indenrigsminister. Bogen giver desuden et dint nuanceret blik på hvorfor Løkke ikke er den store værdipolitiker, men derimod er en solid indenrigspolitisk arbejdshest med fødderne plantet i det danske velfærdssamfund.


Bogen er underholdende og kan ædes som forret i tre store bidder over en weekend, med efterfølgende stegt flæsk på Rio Bravo og en fadøl - samt et lille håb i habitten på, at Løkke måske dukker op senere med skønsang og en Pind (i øret).

4 stemmer ud af 6 stemmer herfra.

Projekt Løkke
Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsen
Forlaget Gyldendal
299,95 kroner
Bestil den her