Akdogan, Dahl og Clausen: Det skal Løkke fokusere på i åbningstalen

I morgen tirdag den 5. oktober åbner Folketinget, og statsminister Lars Løkke Rasmussen går på talerstolen og udstikker pejlemærkerne for Danmarks fremtid. Hvad mener oppositionen Løkke bør fokusere på i talen i morgen? Politisk Analyse spurgte Socialdemokraternes Yildiz Akdogan, Enhedslistens Per Clausen og SFs Jonas Dahl

Hvad bør Løkke lægge vægt på i åbningstalen?

Yildiz Akdogan (S):

Først og fremmest, så synes jeg, at Lars Løkke skal melde klart ud om det regeringens politik er at afskaffe efterlønnen og give yderligere unødvendige skattelettelser til de rigeste enkeltpersoner og selskaber, som det lige er blevet foreslået af regeringenspartneren, de Konservative. Derudover synes jeg, at Lars Løkke skal komme men en plan for uddannelsesområdet, der indebærer et reelt partnerskab med interessenterne på området og hvor han tager afstand fra undervisningsministeren, Tina Nedergaards, forfejlede tilgang til området. Slutteligt synes jeg, at det er vigtigt, at Lars Løkke fokuserer på det sociale område. Her tænker jeg især på de socialt udsatte boligområder, der i den grad er blevet glemt i "de gyldne år" i dansk økonomi og hvor der eksisterer lovløshed, arbejdsløshed og fattigdom. Hvordan skal vi som samfund løfte den store opgave det er, at få løftet disse områder? Det så jeg meget gerne et svar på fra Lars Løkke.

Per Clausen (EL):
Lars Løkkke bør erkende, at regeringen ikke har nogen svar på de udfordringer Danmark står over for. Ufinansierede skattelettelser har tømt statskassen og vi har nu spildt 9 år uden for alvor at få taget fat på den nødevendige omstilling til vedvarende energi. Den højt profilerede dialog om folkeskolens fremtid er endt med et regeringsdiktat. Regeringens politik vil derfor føre til øget arbejdsløhed og omfattende forringelser af den offentlige service. Lars Løkke bør derfor erkende, at han har spillet fallit og gå af og udskrive valg.

Jonas Dahl (SF):
Løkke bliver nødt til at forholde sig til Mail-sagen. Derudover skal hovedfokus være på arbejdsløsheden og statens finanser.

Hvad bliver de tre vigtigste politiske temaer i den nye politiske sæson?

Yildiz Akdogan (S):

Den danske økonomi vil utvivlsomt blive det største politiske tema. Det er der også en god grund til. Regeringens insisteren på at give skattelettelser har skabt et kæmpe hul i de offentlige finanser. Regeringen foreslår, at regningen skal betales af børnefamilierne, unge studerende og de ældre via massive nedskæringer i velfærden, hvorimod vi mener, at de der har vundet stort på regeringens skattelettelser og skattestop også skal betale lidt ekstra. Et andet vigtigt emne bliver uddannelsesområdet. Danmark er et af bare to OECD-landene, hvor andelen, der får en ungdomsuddannelse er faldet siden 2001. Regeringens politik på området har spillet fallit og de besparelser som VKO nu foreslår på området, vil kun forværre situationen. Det tredje vigtigste emne tror jeg bliver social marginalisering. Mens de rigeste er blevet rigere under den nuværende regering, så oplever vi i stigende grad, at mennesker bliver sat på gaden, at der hersker lovløshed i visse boligområdet og at alt i alt for mange unge vokser op i decideret fattigdom. Generelt bryster Løkke sig med at være økonomisk ansvarlig, jeg så meget gerne at der også var en socialansvarlighed.

Per Clausen (EL):
Vi skal have gang i omstillingen til vedvarende energi. Det er nødvendigt af hensyn til natur, miljø og klima og det kan skabe tusindsvis af nye arbejdspladser. Udsultningen af den offentlige sektor skal stoppes, sådan at vi kan få sat fokus på udviklingen af velfærd for alle og en høj standard inden for uddannelse, offentlig service og sundhed. DEr skal gøres op med privatiseringer og udbudstvang. forringelserne for de arbejdsløse skal tages af bordet. Ydelserne skal sættes op og den ydmygende aktivering skal stoppes. Også arbejdsløse skal mødes med respekt.

Jonas Dahl (SF):
Arbejdsløsheden, statens underskud og Danmarks fremtidige vækst er de tre vigtigste temaer.


Hvad mener du om mailsagen - hvad kommer sagen til at betyde for den nye politiske sæson?

Yildiz Akdogan (S):
Det er jo svært at finde ud af hvad der er op og ned i den sag, men jeg synes, at der tegner sig et generelt billede af, at Venstre og de Konservative har svært ved at skelne mellem partiorganisation og embedsapparat. Det synes jeg er en meget uheldig udvikling og det er desværre også med til at skabe mistillid til vi, politikere. Jeg synes, at det ville klæde regeringen, hvis de nedsatte en undersøgelseskommission, der kan belyse hele sagen omkring den massive overbetaling af privathospitalerne, der har fundet sted siden VKO kom til i 2001.

Per Clausen (EL):
Mailsagen er en udløber af sagen om overbetaling af de private sygehuse. Den handler både om en minister, der lyver for at skjule, at Lars Løkke aktivt har sikret privathospitalerne en overbetaling og om en statsministere, der er villig til at lade samfundet betale dyrt for at komme igennem med den privatisering af sygehusområdet, som hele tiden har været hans mål. Derfor kommer sagen til at spille en stor rolle i det komende efterår.


Jonas Dahl (SF):
Sagen er selvfølgelig alvorlig ikke bare for Lene Espersen, men også for Lars Løkke Rasmussen. Fordi sagen igen sætter overbetalingssagen på dagsordenen, endelig sætter den også spørgsmål ved både Løkke og Lenes embedsførelse. Jeg tror også, at sagen får den betydning at valget nu er udsat til 2011.

Folktinget åbner i morgen tirsdag den 5. oktober, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen holder åbningstale kl. 12.00. Torsdag den 7. oktober er der åbningsdebat i Folketinget.

Læs mere om Folketingets åbning her