Anders Samuelsen: Afskaf efterlønnen

Liberal Alliance har stillet et beslutningsforslag i Folketinget om gradvist at afskaffe efterlønnen. Beslutningsforslaget er til debat i folketingssalen tirsdag efter påske, og Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen glæder sig til debatten:


"I dag (30.3.10 red.) kan Berlingske Tidende fortælle, at halvdelen af danskerne er indstillet på at gøre op med efterlønnen. Dermed slutter de sig til det kor af borgmestre, økonomer, eksperter fra OECD og regeringens egen arbejdsmarkedskommission, som alle skriger på reformer. Det er absurd, at det efterhånden kun er politikerne, der stritter imod," siger Anders Samuelsen.


I tredje kvartal af 2009 var 129.300 danskere på efterløn omregnet til fuld tid. Det svarer til, at cirka 40 procent af samtlige 60-64-årige modtager efterløn.


"Danmark har et underskud på 100 milliarder. Vi har slet ikke råd til, at sunde og raske 60-årige går derhjemme på det offentliges regning. Vi skal i stedet bruge skattekronerne på velfærdssamfundets kerneydelser - uddannelse og sundhed," slutter Anders Samuelsen.Kommentar: Efterlønnen viser da netop at Danmark behandler arbejdsstyrken og de ældre godt. At vi netop har råd til at give lidt tilbage til de folk, der har knoklet et helt liv, er noget der bør bevares.

Selvfølgelig skal de basale velfærdsydelser prioriteres først, og det kan klart diskuteres om der ikke skal åbnes op for nogle fleksible måder hvorpå ældre der forlader arbejdsmarkedet - og gerne vil arbejde lidt endnu også kan få mulighed for det. Men helt at afskaffe efterlønnen i et drøjt hug - det dur ikke.

Underskuddet i "firmaet Danmark" som Samuelsen snakker om kan ifølge min mening fint hentes tilbage igen fra de skattelettelser de rigeste i Danmark har fået fra VKO siden 2001 - der går en masse raske og rørige polo-beklædte millionærer rundt i Rørvig og Rungsted med rødvin og rejesalat - kunne de ikke slække lidt på årgangsvinen på skibsdækket og lægge lidt mere godmodige kroner hos skattefar og dermed lade det "brede lag" beholde lidt af den efterløn, de har knoklet for igennem et langt liv? Så vidt jeg er orienteret er der en lang række multinationale virksomheder som har fordelagtige skatteforhold i Danmark. Selvom McDonald´s har arbejdet i Danmark i knap 30 år, så har koncernen eksempelvis aldrig betalt en krone i skat i Danmark.
Danish Crown og andre store danske virksomheder kunne ligeledes starte med at betale deres forureningsafgifter til den danske stat. Så ville der når alt blev lagt sammen blive råd til en lille efterløn til de der ønsker det - også i fremtiden.