Seks skarpe til Ida Auken

Tirsdag var Lars Løkke Rasmussen i åbent samråd omkring regeringens formandskab og overdragelsen af klima-staffeten til Mexico ved COP16 i november. Politisk Analyse spurgte SFs Ida Auken, om hun blev klogere på VK-regeringens strategi.


Blev du klogere på regeringens strategi frem mod overdragelsen af klima-staffeten til Mexico?

Det ser ud til, at der ikke er meget anden strategi end at få lagt problemerne i hænderne på nogle andre hurtigst muligt. Jeg tror egentlig, at Lars Løkke i sit stille sind ønsker, at klimatopmødet aldrig var kommet i Danmarks hænder.


Hvordan mener du regeringen har håndteret COP15 efter topmødet i december?

Strategiskiftet og fyringen af klimaministeriets chefforhandler Thomas Becker i efteråret var fatalt. Man mistede tillid og opbakning fra rigtig mange af udviklingslandene, og der bredte sig en utilfredshed over, at Danmark gav USA alt for let spil. Mest fatalt blev det, at man ikke havde ordentlig kontakt til kineserne og derfor ikke havde forstået, at de ikke var med på den danske strategi. Det var ikke Danmarks skykld, at der ikke kom en egentlig klimaaftale, men hvis der var en 10-20% chance for at få en reel aftale, så var de mange danske fodfejl med til at forspilde den. Vi nævner i flæng: strategiskiftet, lækket af den danske tekst, særbehandlingen af USA og de mange procedurefejl.


Forsøger regeringen af løbe fra ansvaret?


Ja, det er der ingen tvivl om. Lars Løkke kunne i samrådet ikke fås til at indrømme en eneste fejl, og han mente ikke, der var noget at lære af den måde, Danmark havde håndteret det her på. Det havde klædt ham bedre at indrømme, at strategiskiftet i efteråret ikke var den rigtige måde at håndtere tingene på (der forelå ikke en gang en risikovurdering) og at man ikke havde mere føling med, hvor Kina befandt sig.


Flere har klandret Løkke for at være sur på mødet. Var det en glad eller sur Løkke du oplevede på samrådet?


Der var for mange af vores spørgsmål, han undlod at svare på, men hans humør er sagen underordnet.


Hvad er SFs bud på en strategi frem mod COP16?

Vi ser gerne, at Danmark laver en skriftlig evaluering af forløbet og forsøger at klæde Mexico på i forhold til de ting, vi burde have lært af vores fejl. Derudover skal Danmark spille en helt anderledes proaktiv rolle i EU og forsøge at få EU til igen at blive drivende i processen.

Hvad ville en god strategi for regeringen og EU være op til november - og kan regeringen gøre noget proaktivt for at påvirke EU?

EU burde have meldt sine 30% på banen for længe siden. Der var i den grad brug for en opblødning i forhandlingerne, og hvis EU havde vist sin vilje til at gå foran, kunne det have trukket andre lande med. Selvom Danmark er et lille land, har vi en lang tradition for at være drivende i EU på klima- og miljøspørgsmål. Det ser jeg gerne, at vi begynder at gøre igen.

Ida Auken er miljøordfører for SF

Læs mere om samrådet


Interview og portræt af Ida Auken i Berlingske Tidende: "Ida Auken og Jesus-neurosen" (eksternt link)

Foto: www.idaauken.dk