KV-09: Drømmen intakt

Når danskerne går til stemmeurnerne i morgen, så bliver det efter alt at dømme et drømmevalg til S og SF. Villy Søvndal og Helle Thornings hede drømmerier om at komme endnu tættere på regerings-kontorene og vippe Lars Løkke ud af Prins Jørgens Gård ved næste folketingsvalg får ny frisk næring i morgen

SF står til at blive fordoblet ikke bare i de fire største byer men også i traditionelle V-byer som eksempelvis i de midtjydske V-bastioner som Viborg og Herning ser det ud til at gå frem for SF, det kan man læse i den seneste prognose fra Mandag Morgen.

S kan i morgen holde en ægte sejrsfest i Pumpehuset, sejrsfester som ved de seneste valg har været en noget forloren affære. Ved EP-valget blev en reel tilbagegang fejret som en succes med Dan Jørgensen og Helle Thorning i hidtil uset hopla på talerstolen ved valgfesten på Christianborg.

Domine et sanctus-strategi

I morgen er der tale om reel og stærk succes for S og SF. Domine et sanctus-strategien mellem Søvndal og Thorning kommer nu til at stå endnu stærkere for vælgerne, dét at de to formænd har blandet politisk rødt blod nøjagtig som de to raske drenge i Erik Ballings "Midt om Natten" har medvirket til at de to partier nu er sammensvejset, stærke og signalerer såvel lokalt og nationalt sammenhold i kampen mod VKO frem mod næste valg.

Begge partier har kørt en stringent og gennemprofessionel valg-kampagne som har været lysår bedre end V og Ks noget slunkne kampagne. Mange steder har specielt Venstres kampagnemaskineri lidt af manglende smøreolie og effektivitet med ukendte og spagfærdige kandidater. Oveni i dette skal lægges et mærkværdigt internt fnidder med Venstres skatteminister Kristian Jensen i hovedrollen. Jensens brøler af et angreb på DF og K har mudderet VKO-samarbejdet endnu mere til - angrebet på K og DF fra skatteministeren bliver ikke glemt i det borgelige landskab efter KV-valget.

K bombes tilbage til stenalderen

Den platform som S og SF får på tirsdag er en drøm for oppositionen og selvfølgelig et mareridt for VK-regeringen, som ser ud til at blive bombet tilbage til stenalderen. Specielt de konservative står til et ringe valg.

Lene Espersen vil uden tvivl stå til gevaldigt rivegilde efter tirsdag. Hos de lokale konservative ude i kommunnerne vil der falde brokkerier ned over ledelsen som uden tvivl vil blive skudt i skoene at have været for fraværende, for ligeglade og ikke specielt synlige. De konservative står uhørt svagt på det kommunalpolitiske landkort efter i morgen - selv det altid så stensikre Frederiksberg beholder nok en borgmester med borgerligt pas i lommen, reelt står K til at gå tilbage fra 45,7 procent af stemmerne til kun 34,7 procent på Frederiksberg - et markant tab på over 10 procentpoint.


Folk i marken


SF har kørt topstyret kommunikation primært udstukket fra Chritiansborg hvor eksempelvis slogans og mærkesager har været bestemt fra centralt hold. S har derimod kørt en mere decentral kampagne, hvor de enkelte byrådskandidater har kunnet fyre egne slogans af og det er uden at det er kommet til landsbytosseri og skøre udmeldinger i sværvægtsklassen. På bundlinjen er S og SF tilsammen vindere i morgen både politisk og kampagnemæssigt set. Platformen for oppositionen frem til folketingsvalget er dermed reelt styrket efter i morgen.

Kommunalpolitik er for alvor blevet landspolitik i 2009 både set i et politisk og kampagnmæssigt perspektiv - en strategi som såvel S, SF og såmænd også DF har kørt benhårdt efter. Vi skal ikke mange år tilbage for at se politiske partier på Christiansborg løbe skrigende væk fra kommunalpolitik og ikke ville røre det med en ildtang, men såvel Søvndal, Thorning (og Kjærsgaard) har set det potentiale der er i at stå stærkt i kommunerne og rettet deres politik og kommunikation ind så det rammer både nationalt og lokalt.

Lokalt er dybest set det sted hvor velfærden administreres i det daglige. Og det er velfærd som politikerne på Christiansborg taler om hver dag - og det er fremragende for S og SF at stå stærkt "ude i marken" - noget begge partier kan bryste sig af op til det kommende folketingsvalg. Specielt SF har udnyttet partiets momentum fra valget i 2007 til at slå lokalt igennem.

Løkke usynlig

Lars Løkke Rasmussen har været yderst usynlig og valgt ikke at deltage i Damarks Radios partilederunde tirsdag aften i Cirkusbygningen. At statsministeren altid nonchelant stiller sig frem når der er en "sejr i hus" på hjemmebane men derimod vælger at stikke halen mellem benene, når V taber er ubegribeligt. Det svarer til den lille forudrettede dreng på fodboldbanen i Græsted der bliver sur når lilleputholdet taber og render vrælende fra banen i trods og bitterhed. Come on, Løkke!

Tilbage står at frivillige, politikere og medlemmer af S og SF i morgen aften ved sejrsfesterne i Pumpehuset og Kødbyen kan råbe hoverende tilbage til Løkke & Co:"Sejren er vor, sejren er vor!". Og drømmen er intakt.