Dagbog fra S-kongressen - dag 2

"Helle lægger op til mere økonomisk ansvarlighed – ”mindre Stein Bagger og mere Lars Larsen i dansk økonomi”, siger hun. ”Grådigheden er ikke en værdi i sig selv”. Det er guf for kernesocialdemokraterne i salen." Folketingskandidat Rasmus Lynghøj Christensen (S) gæste-blogger fra S-kongressen

DAG 2

Af Rasmus Lynghøj Christensen

Efter en lang, lang debat om formandens beretning lørdag er det tid til Helles replik.

Hun siger, at hun har festet med DSU’erne i aftes. Men hun sparede vist på kræfterne. I hvert fald er hun endnu en gang særdeles veloplagt - i topform. Det er klar tale a la ”Det vil vi ikke finde os i. Det vil vi ændre!”. Det er tydeligt, at hun imponerer baglandet i disse dage.

Hun taler op til ungdommen og kritiserer Bertel Haarder. Nutidens ungdom bliver kaldt den bedste nogensinde. Peter Hummelgaard og DSU får en gigantisk ros.

Helle takker Harald Børsting & LO for det gode samarbejde og lægger i ovnen til et tættere forhold i fremtiden. ”Vi står sammen”, lyder det. Hun understreger behovet for uddannelse og opkvalificering – det er og bliver en socialdemokratisk hjertesag.

Helle lægger op til mere økonomisk ansvarlighed – ”mindre Stein Bagger og mere Lars Larsen i dansk økonomi”, siger hun. ”Grådigheden er ikke en værdi i sig selv”. Det er guf for kernesocialdemokraterne i salen.

Hun frygter for, at der ikke kommer en aftale ved Klimatopmødet i København – fordi ansvarlige politikere ikke er klar til at gøre, hvad der skal til.

Hun lancerer en ny diagnose-garanti. Det betyder, at alle patienter skal have stillet en diagnose inden for maksimalt 1 måned. Det manglende da bare. Den lange ventetid, hvis man frygter, man er syg, skulle eftersigende være forfærdelig.

Hun giver naturligvis en peptalk forud for kommunalvalget. Helt ærligt, hun er aldrig set skarpere. ”Det fandeme godt”, hører jeg nogle, der siger.

Nøgleordet i Helles tale er ”forandring”. Der er naturligvis en tydelig ”Obamask” inspiration. Men det virker godt i den danske udgave. Det er forandring baseret på ærlighed og ansvarlighed. Begejstringen breder sig tydeligvis blandt tilhørerne i salen. Og hun får igen-igen stående, massiv applaus.

Der tales allerede nu meget i krogene i pauserne om prostitution og den foreslåede kriminalisering af kunden. Der er ærgrelse blandt de fleste, jeg har talt med, fordi det skal fylde så meget på årets kongres, der i højere grad burde handle om kommunal- og regionsrådsvalg. Man forventer en hektisk debat. DSU uddeler kampagnemateriale, der støtter forslaget om kriminalisering af kunden.

Partisekretæren holder sin organisatoriske beretning. Også han leverer en peptalk forud for kampagnen til kommunal- og regionsrådvalget. Der er lagt op til en intensivering af de Obama-inspirerede aktiviteter, som var effektive under kampagnen til EP-valget. Bemærkningen ”Der er mere månestøv i en citronmåne, end der er statsmand i Jens Rohde” får salen til at grine.

Dan Jørgensen kommenterer den organisatoriske beretning og siger tak for hjælpen i EP-kampagnen. Det er god stil. Ifølge Dan vandt Socialdemokratiet EP-valgkampen, fordi vi har den bedste organisation. Der er ingen tvivl om, at det var en del af årsagen. Men en lige så vigtig del var Dan Jørgensens eget format og helt ekstreme energi i sin kampagnevirksomhed. Manden var jo konstant ude i landet, i alle egne i øvrigt, og tale med ganske almindelige danskere. Når man har mødt ham, stemmer man på ham, for han er sympatisk og humoristisk.

Så er det tid til at behandle ”Forslag til temapolitisk program”, som Henrik Sass Larsen fremlægger. Det er her, der er lagt op til stor debat om forslaget om at kriminalisere prostitutionskunder. Sass fremlægger, så der er et sobert oplæg til debat. Og han lægger ikke skjul på, at der har været uenighed i udvalget. Det virker meget ærligt.

Diskussionen om prostitution kører på fulde tryk. Og samtidig føles det som om, at temperaturen i salen er steget i samme tempo. Det er stegende hedt. Der er så mange på talerlisten, at taletiden er skåret ned fra tre til to minutter – ellers kunne vi først spise kl. 22 i aften, lyder det fra Carsten Hansen ved dirigentbordet. Det er der vist ingen, der er interesserede i. De fleste har forberedt en tale på tre minutter, så de færreste når at få afleveret hele budskabet.

Alle er enige om, at prostitution er noget skidt, og at kvinderne skal hjælpes ud af det. I forvejen er det jo ulovligt at handle med kvinder og tjene penge på prostitution (rufferi). Uenigheden går på, om det overhovedet hjælper kvinderne at kriminalisere kunden. Kritikerne af forslaget mener, at det blot bliver sværere at finde de prostituerede og hjælpe dem ud af prostitutionen med et socialt arbejde.

Jeg er tilbøjelig til at give dem ret.

Under alle omstændigheder skal vi i hvert fald have sat meget mere kul på det sociale arbejde, så vi kan komme det svineri til livs. Det er beskæmmende, at der foregår menneskehandel i Danmark. Det skal stoppes! Der er behov for et langt større opsøgende arbejde og langt hårdere straffe til de kyniske bagmænd, der sælger og misbruger kvinder, som var det døde grise. Det er sgu ulækkert.

Heldigvis var de sure miner begrænsede i salen, da resultatet forelå – Socialdemokratiet går nu ind for at kriminalisere kunder af prostitution. Tv-kameraerne snurrede derinde for at fange de forskellige reaktioner.

Og nu er der fest. Jeg glæder mig uendeligt meget til at få en kold øl efter en lang dag i salen.

Kommentarer