Arbejdsløsheden stiger - Løkke falder

I en ny måling foretaget af Rambøll/Analyse Danmark for JP så Venstre går tilbage med fire mandater og Socialdemokraterne holder status quo i ny måling. SF går markant frem.

Venstres politiske ordfører Peter Christensen udtaler til JP:

"Blokkene står ekstremt tæt, og skattedebatten bliver afgørende for udfaldet. Det er endnu ikke gået op for folk, at de skal betale højere skatter og afgifter med de røde ved magten"

Visne ord fra Christensen. Til det er der kun at sige: Nej, men det er vist gået "op for folk" hvilken elendig velfærd og underligt menneskesyn man får under VKO. Den rette vitaminindsprøjtning mod arbejdsløshed er vækstpakker og offentlige investeringer - ikke VKOs slendrian og symbolpolitik med burkaer og fed selvtilfredshed over at have "magt og agt til" at smide asylansøgere i nød ud af Danmark.

S-SF fremstår nu stærkt, solidt og har fundamentet i orden - man kan så være uenig i dele af det politiske indhold - men at alternativet til VKO er forankret lang mere markant end for otte år siden er ganske enkelt ikke til at tage fejl af.

Politisk ordfører for socialdemokraterne, Henrik Sass Larsen er ikke i tvivl om at alternativet nu er langt klarere, og siger til JP:

"Vælgerne har for første gang i otte år to helt klare alternativer at vælge imellem. Det bliver utrolig tæt, og jeg ser frem til en hård kamp i efteråret"

Men hvad med økonomien og arbejdsløsheden?


Mohamed El-Erian
der er chef for Pacific Investment Management - verdens største investeringsselskab , advarer i disse dage om en mulig ny økonomisk nedtur med rod i USAs skrantende økonomi. Han vurderer risikoen til at være 50 procent, og at 2010 kan blive et katastrofalt år. Med dette skrækscenarie i baghovedet, er det ikke utænkeligt at SF-S konstellationen vil styrkes yderligere, hvis vælgerne begynder at opleve endnu større arbejdsløshed, utryghed og økonomisk nedtur på egen krop.

S-SF har traditionelt altid ejet dagsordenen "arbejdsløshed" og har stor credibility som de partier der kan fikse arbejdsløshed med massive offentlige investeringer og fremrykkelse af renoveringer og byggeprojekter i det offentlige. Selv ikke Claus Hjort Frederiksen og regeringens nylige saltvandsindsprøjtning på 10 milliarder kroner i fremskudte investeringer til ældreplejen, trafik og sygehuse ser ud til at være nok. SF og S vil have mere.

Der er tale om en ny ekspansiv finanspolitik fra VK-regeringen, men både S og SF vil ikke uventet - både nu og fremover - kræve flere og højere investeringer i en nedslidt offentlig sektor.

Vælgernes krav om forbedringer og fair forandringer vil stige i takt med at arbejdsløsheden stiger. Derfor vil oppositionen lukrerer massivt på endnu et markant tilbagelag i økonomien og en stigning i arbejdsløsheden - vælgerne søger mod det røde hav når krisen kradser - med mindre VK som en tyv om natten hapser SF-SF dagsordenerne og gennemfører "rød politik" sammen med DF - men det er der dog intet der tyder på.

Arbejdsløsheden vil trist nok stige ifølge flere prognoser - en glæde midt i surheden er dog at Løkke Rasmussens chancer for at falde stiger.

Kilde: JP.dk og DR.dk

Kommentarer