Seks skarpe til Christine Antorini

8500 unge har fået afslag på deres drømmestudie. Er det helt galt med uddannelsessystemet eller er der en chance for forbedringer i uddannelsessystemet fremover. Politisk Analyse spurgte socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini, hvad hun mener om uddannelespolitikken under Løkke-regeringen

For nylig fik 8500 unge afslag til videregående uddannelser. Hvad syntes du videnskabsminister Helge Sander bør gøre ved dette fremadrettet, og har Sander ret i at unge blot ”må vælge et andet studie”?

Vi har i S opfordret undervisningsministeren og videnskabsministeren til at indkalde partierne til et møde om en akut-plan, så flest muligt unge kommer igang med uddannelse nu. Akut-planen kan blandt andet bestå af følgende ting: åbne for lidt flere pladser i de store uddannelsesbyer med kraftig søgning, økonomi til at oprette flere praktikpladser på sundhedsuddannelserne i regionerne, her-og-nu vejledning til de unge om tilsvarende studier i nærheden samt markant studierabat på kollektiv transport, så økonomien ikke er en hindring for at starte på et studie lidt længere væk.

Ser du det som en forkælet dansk ungdom der blot vil ind på drømmestudierne - eller skulle flere unge vælge de mindre populære uddannelser og droppe ego-drømmene?

Man kan ikke altid komme ind på sit drømmestudie, og det er vigtigt at unge også tænker i at søge lidt længere væk for at komme på drømmestudiet - eller et alternativ der minder om drømmestudiet. Men det er grotesk, at unge, der eksempelvis søger radiograf eller bioanalytiker ikke kan komme ind, fordi regionerne ikke har råd til at oprette praktikpladser - samtidig med at de mangler netop disse uddannelser på arbejdsmarkedet.

Hvad ser du som det største problem i den førte uddannelsespolitik de seneste 8 år?

At regeringen har svigtet den langsigtede investering i uddannelserne. For det første har regeringen talt de offentlige velfærdsuddannelser som lærer, pædagog, sygeplejerske mv. helt ned, for det andet har den ikke investeret i gode studiemiljøer, hvorfor frafaldet nogle steder er på 30-40% i løbet af studierne, for det tredje har den ikke sikret en langsigtet uddannelsesplanlægning i forhold til antallet af studiepladser i forhold til arbejdsmarkedets behov.

Hvad vil du gøre, hvis du fik lov at bestemme over den førte uddannelsespolitik de næste 10 år?


Der er brug for en national strategi for sammenhæng mellem førskole-folkeskole- og ungdomsuddannelserne. Derfor har Socialdemokraterne i juni foreslået 13 års uddannelse for alle - og de ændringer, som det medfører.

Hvordan vedbliver Danmark at være blandt de bedste på innovation og viden?

Ved at fastholde både-og i uddannelserne, dvs både dyb faglighed og brede sociale og kreative kompetencer i uddannelsernes indhold.

Hvad ser du som de største positive ændringer der er sket på uddannelsesområdet siden du selv studerede?

At adgangsbegrænsningen er blevet markant nedsat. Da jeg var ung i 1980'erne var der en skyhøj arbejdsløshed og høj adgangsbegrænsning. Mange mistede modet i forhold til at uddanne sig. Idag kan langt flere uddanne sig på mange forskellige uddannelser. Det giver en helt anderledes tryghed i forhold til at gøre sig umage med sin ungdomsuddannelse, ikke bukke under for karakter-ræs og give sig lov til at vælge den uddannelse, man brænder for.


Læs mere om Socialdemokraternes uddannelses-udspil

Kommentarer