EUforisk valgaften

REPORTAGE

En hektisk valgaften på Christiansborg er forbi. Politisk Analyse var med og fulgte slagets gang.

Socialdemokraterne fik med Dan Jørgensen et flot valg, omend ikke så godt som ved forrige EP-valg hvor Poul Nyrup Rasmussen hev rekordmange stemmer hjem til S. Men S fik dog nok stemmer til at Dan "The Man" kunne spærre de sammenknebende øjne vidt op og se en glad Helle Thorning-Schmidt og de socialdemokratiske vælgere i øjnene. "Så Dan!", som Thorning jublede i sin tale til de mange glade tilhørere og dansende DSU'er.

Derimod blev der bidt gevaldigt negle i de Radikales gruppeværelse, hvor spidskandidat Sofie Carsten Nielsen sammen med Margrethe Vestager håbede på at komme til EU-fadet, men desværre måtte de to sammen med resten af den Radikale gruppe se det forsvinde som et fatamorgana imens den syngende nationalskjald Morten Messerschmidt hev såvel Danmark tilbage og sin kæreste Dot ud på dansegulvet til tonerne af Kim Larsen i DF-værelset lige overfor de Radikale. Hos DF blev der serveret tradtionel dansk mad imens Messerschmidt holdte takketale til DF'erne. De radikale surmulede og lod latte være latte over på den anden side af gangen.















Imens Messerschmidts gav den med Dot og dansetrin trippede Lars Løkke Rasmussen sammen med Venstres spidskandidat Jens Rohde op ad Christianborgs trapper igennem en kødrand af journalister. For enden af trapperne ventede sejrstalen i Landstingsalen. Her ventede begejstrede V-vælgere, og en svedig Lars Løkke Rasmussen takkede behørigt baglandet inden en synlig lettet Rohde takkede det selvsamme bagland. Venstre fik kun en mindre fremgang på knap en procent, og selvom Løkke i den afsluttende partilederrunde gentagende gange slog på at Venstre gik frem, så var der tale om en meget beskeden fremgang - med Rohde og Løkkegård som joker taget i betragtning. Socialdemokraterne fik 503.982 stemmer, hvor Venstre måtte nøjes med 473.933 stemmer (optalt søndag nat kl. 02). Socialdemokraterne blev dermed det største parti ved EP-valget, og det er med knap 30.000 stemmer mere end Venstre.

Nedenunder Løkke, Rohde og Co., lige ved siden af Snapsetinget havde SF med Margrethe Auken, Emilie Turunen og formand Villy Søvndal i spidsen lagt i kakkelovnen til vaskeægte EU-fest. Hos SF startede man aftenen med stand-upperen Sebastian Dorset. Der blev jublet da der kom meldinger på storskærmen om at SF muligvis havde høstet et tredje EP-mandat i det at nummer tre på SF-listen Fahi El-Abed så ud til at komme ind. SF fik knap 16 % af stemmerne, hvilket fik SF-formanden til at gå på skamlen og holde begejstret takketale.

Den unge nyslåede EU-parlamentariker Emilie Turunen måtte efter Søvndals tale venligt forklare de trippende pressefotografer, at hun ovenpå den megen EU-virak kunne virke lidt anspændt på billederne. Det er der nu heller ikke noget at sige til, men Turunen kan nu godt slappe af, den kommende unge EU-politiker får den garvede Margrethe Auken ved sin side i SFs repræsentation i EU-parlamentet. Man kan ikke ligefrem klandre SF for ikke at bidrage med ungt og garvet politikerstof i Bruxelles.

Til slut mødtes partilederne til debat, hvor en trist Keld Albrechtsen fra Junibevægelsen var sendt i byen for kunne konstatere at bevægelsen ikke bevæger sig mere, men stille og roligt er afgået med døden og har måttet dreje nøglen om i denne valgkamp - spidskandidat Hanne Dahl havde allerede flere timer før trukket stikket ud. En slukøret Keld Albrechtsen vinkede senere på aftenen farvel til vicestatsminister Lene Espersen på Christiansborg-trappen: "Vi ses, Keld", lød det fra Espersen i den kølige juni-nat der drønede væk i sin ministerbil, imens Albrechtsen forsvandt i mørket med Fjallräven-vesten skubbet godt op om ørene. Junibevægelsen sluttede i juni 2009.
















Søren Søndergaard
fra Folkebevægelsen mod EU var ligesom DF en glad mand. Lidt over 7 % af danskerne satte deres kryds ved folkebevægelsen hvilket svarer til en fremgang på godt 2 %. Et flot valg til Søndergaard, som har været yderst skarp og dreven i de mange tv-debatter.

Stemmeprocenten ved EP-valget kom op på knap 60% af de stemmeberettigede, hvilket er rekord. Ved EP-valget tilbage i 2004 deltog knap 47,9 %. Det højeste antal stemmer hidtil til et EP-valg var i 1994, hvor 52,9 % af vælgerne stemte, men det har EP-valget 2009 altså nu overgået på en euforisk valgdag.

DR-studievært Klaus Bundgård Povlsen og TV2-vært Lotte Mejlhede varmer op til den afsluttende paneldebat imens partilederne Lars Løkke Rasmussen, Pia Kjærsgaard, Villy Søvndal og Lene Espersen gør sig klar i baggrunden.

Foto og reportage: Mikael Kristensen

Kommentarer

Per Toftager sagde…
Hej Mikael

Tak for en hyggelig Tour-de-"gruppeværelse" i går. Fin reportage :-)

KH per toftager
Anonym sagde…
Hej Mikael!
Det må have været sjovt at være der hvor det sker. Det er godt skrevet og gode billeder du der har fanget. Godt for SF, men meget trist for junibevægelsen, nogle glade folk fra S og det var også godt for dem. Træls at høre på venstre om deres fremgang, ja jeg har sværet ved at se den helt store fremgang der.Kh Birthe