R rykker tæt på S og SF - oppositionen samles

Margrethe Vestager har bidt i det røde æble. De Radikale rykker nu mod et tættere samarbejde med Socialdemokraterne og SF. Dette er en klokkeklar nødvendighed for at slå VKO af pinden. Margrethe Vestager tager nu (officielt) det endelige skridt væk fra den tøvende rolle som sprællemand i midten. R's rutsjetur mod den katastrofale spærregrænse på 2 % samt evige frierier fra Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt har gjort Vestager mør. Vestager giver som begrundelse at de overståede VKO-skatteforhandlinger, som de radikale blot nåede at frekventere i to timer og surmulende forlod i trods reelt er grunden til at R nu endelig vælger side.

Forvirring hos de radikale i efteråret

Vestager havde i oktober og november 2008 store problemer med at melde klart ud om hvad de radikale skulle. Den 19.oktober meldte Margrethe Vestager ud at R var åbne overfor et samarbejde med SF. Men allerede dagen efter ulmede det i det radikale baglands højrefløj som genre ser et samarbejde med en VK-regering. På et gruppemøde den 21. oktober på Christiansborg kunne partiets højrefløj bestående af Johannes Poulsen og Morten Helveg Petersen glade forlade gruppeværelset i Provianthuset for at fejre at Vestager havde rettet ind, og nu blot officielt måtte nøjes med at pege på en fremtidig SR-regering - altså uden SF. Men Vestager har hele tiden være varm på et regeringssamarbejde med S og SF, men har tragikomisk måttet vente indtil nu på at elendige meningsmålinger har gødet jorden for at kunne melde klart ud. De Radikale lægger ned og skriger på indflydelse, og der skal nye politiske boller på suppen for at hive de Radikale ud af dødvandet. Det tager Vestager nu konsekvensen af, og vælger side.

Styrkelse af den økonomiske ansvarlighed

Den blå fløj i R må nu se sig slået skakmat. Faldende meningsmålinger, dårlig presse og en vis form for desperation internt har nu endelig trukket R i retning af et sammentømret alternativ til VKO. På denne blog er det utallige gange blevet beskrevet hvordan et fælles S-SF-R samarbejde i sidste ende er det nådestød der både taktisk og politisk kan slå Fogh/Løkke af pinden. Den økonomiske ansvarlighed, som har redet SF som en mare, og som SF har forsøgt at styrke ved deltagelse i bankpakke I styrkes nu reelt yderligere ved Vestagers udmelding. SF har fremlagt flere solide økonomiske udspil og gennemtænkte forslag. Men det vil uden tvivl styrke S-SF musketereden med en trejde økonomisk ansvarlig musketer personificeret i Vestager og andre gode Radikale kræfter der oser af troværdighed og ansvarlighed - i flæng kan nævnes Jelved.

S og SF jubler

SF's Villy Søvndal er i også yderst positiv over Vestagers tilnærmelser og siger i dag til Politiken.dk:

»Jeg synes, at summen af positive meldinger fra de radikale alle trækker i retningen af en mere samlet og stærkere opposition. Hvis man har haft en barnetro på det brede samarbejde, så må man have mistet den tiltro efter skatteforhandlingerne – også blandt de radikale«

Også Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen jubler til Politiken over Vestagers forlovelse.

»Det er en oplagt ide at lave politik sammen, og det glæder mig, at de radikale har den ambition. Det er klart, at det har gjort indtryk på alle, at blokpolitikken for alvor blev cementeret under skatteforhandlingerne. Hvis nogen stadig var i tvivl om, hvorvidt det kunne lykkes at samarbejde med regeringen, så må de tvivlere være lagt ned nu«

Forlader Morten Helveg de radikale?

To spørgsmål der nu står tilbage: Vil de blå blokbørn i R nu forlade partiet til fordel for Liberal Alliance eller Borgerligt Centrum. Vil der opstå intern splittelse? En Helveg Petersen i Borgerligt Centrum er ikke utænkteligt med Simon Emil Amitzbøll som gammel makker fra tiden i de radikale. De fleste blå har forladt radikale: Naser Khader, Anders Samuelsen, Simon Emil Amitzbøll - bliver den næste Morten Helveg Petersen?

En ting står dog fast bøjet i neon: Oppositionen er nu samlet i en fælles kædedans mod VKO, og det er det bedste der er sket i mands minde i dansk politik.

Update 11.marts: Radikalt bagland positive overfor samarbejde med SF, skriver Politiken

Kommentarer