VK-skatteudspil: Nitte til den ledige - gevinst til direktøren

Cheføkonom i LO, Jan Kæraa fremlægger her en noget anden version af regeringens skatteplan, som VK i de sidste dage har solgt som den rene gavebod for alle danskere. LO's beregning viser at en ledig LO'er faktisk taber over 1000 kroner hvis udspillet realiseres, hvorimod en direktør får en gevinst på 30.000 kroner samlet set.

Se Kæraas fine lyngennemgang af regeringens skatteudspil her:



Rødvinsreform eller ej - alt er som det plejer under VKO, flere fladskærme og mere forbrug, og en velfærdsstat som stille og roligt afvikles indefra. Hvis regeringens udspil bliver til noget så vil Danmark lynhurtigt sakke bagud i forhold til lighed, og forskellen mellem rig og fattig vil øges markant. S og SF har sammen med de Radikale forladt forhandlingsbordet, og DF står nu glade tilbage. Pia Kjærsgaard og finansordfører Kristian Thuelsen-Dahl vil uden tvivl forsøge at hive bundskatten ned, og give førtidspensionisterne nogle lunser med på vejen. DF kan dermed sætte sociale fingeraftryk på reformen og få den til at fremstå knap så socialt skæv, til stor ærgelse for S og SF, som kan se på fra sidelinjen mens DF endnu engang løber med trofæet og Robin Hood-hatten.


Velfærd eller skattelettelser


Bundlinjen er stadig en af de mest borgelige reformer i nyere tid som på sigt slider den traditionelle socialdemokratiske velfærdsstat op. Flere eksperter taler da også om en erodering af velfærden, som vi kender den. Et eksempel på markant ulighed i skatteudspillet angår de private sundhedsforsikringer, hvor skattefradraget i VK-udspillet ikke fjernes som Carsten Kochs skattekommision ellers stærkt havde anbefalet. Staten kunne her have sparet 420 millioner kroner ifølge Kochs beregninger. Velhaverne med den private sundhedsforsikring kan således stadig sikre sig en bedre og hurtigere behandling hvis VK-udspillet vedtages. "Oven i købet med statstilskud finansieret af alle dem der ikke får skattelettelser", som HK-forbundsformand Kim Simonsen meget præcist påpeger i en klumme.


Valgkampen er skudt igang


Seneste nyt: Oppositionen raser for alvor. Fogh beskyldes for "uvederhæftighed" og for at "lyve" af Socialdemokraternes finansordfører Henrik Sass Larsen der sammen med SF ser sig forbigået i skatteforhandlingerne. Status er at det tunge skyts er trukket frem og Foghs troværdighed nu vil blive beskudt for alvor. Det trækker op til storm i blokpolitikken, og valgkampen er nu er skudt endelig igang. Det bliver fordelingspolitik, skat og økonomi som blive epicentret i det politiske jordskælvsområde frem mod næste valg. Det bliver enten for eller imod skattelettelser, det bliver enten for en stærk offentlig sektor og mere velfærd og lighed for alle - eller det bliver mere privatsering og forbrug. Altså klassisk blokpolitik fra de gode gamle dage fra før tørklæder, morgensang og anden værdipolitik løb med de politiske dagsordener og stjal overskrifterne. Spørgsmålet er så om det bliver V-K-O eller S-SF-R der trækker nitten eller gevinsten når vælgerne igen skal i boksen og vælge mellem Fogh/Løkke/Espersen vs. Thorning/Søvndal/Vestager. Flere nye målinger tyder på at sidstnævnte akse vil trække loddet med gevinst.

Kommentarer