Politikere og embedsmænd hiver magt tilbage fra medierne

En ny opgørelse som er offentliggjort på journalisten.dk, viser at politikere og embedmænd nu er godt på vej til at tage over i forhold til til mediernes magt.

Anders Fogh Rasmussen
er ifølge Journalistens undersøgelse ligesom i 2008 den mest magtfulde person i medieverdenen. Fogh efterfølges af Lisbeth Knudsen på Berlingske og bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl fra JP/Politikens hus er nummere tre. Du kan se hele listen her

Opgørelsen gør op med den gamle sandhed om, at medierne udgør den kritiske fjerde statsmagt der kritisk kontrollerer og påvirker magten, måske ikke er så sand igen. Hvem husker ikke Forsvarsministeriets hard-core underminering af Christoffer Guldbrandsens "Den hemmelige krig", hvor en hær af rådgivere og embedsmænd blev sat i arbejde med at sværte den kritiske dokumentarist til.

At landets statsminister, - måske i egenskab af også at være pressens minister -ligger nr. 1 på listen, og at politikere som DF-formand Pia Kjærsgaard, kulturminister Carina Christensen og medieordfører i Venstre Ellen Trane Nørby ligger i top 20, er et godt eksempel på den magt der ligger i den politiske gernning.

Medieforsker Anker Brink Lund siger til Journalisten.dk, at det bør mane til eftertanke i medieverden, at politikere og embedsmænd har så meget magt over medierne, og samtidig understreger han at "medierne er nødt til at indse, at de er en del af det politiske system".

Medierne er dermed en del af det politiske system - og ikke en uafhængig part, men er fuldt integreret og sammenvokset med det politiske system. I 1999 skrev Timothy E. Cook i bogen "Governing with the News", at magten forhandles i en gensidig proces mellem medier og politikere, og denne tese står altså 10 år efter til troende.

Læs hele artiklen på journalisten.dk

Kommentarer