Fogh går efter svageste led i S-R-SF kæden

Foto: JP

KOMMENTAR

Der bliver brug for politisk smøreolie i det nye S-R-SF-samarbejde

Kritiske røster i den radikale folketingsgruppe er allerede nu ude og trække Vestagers tilnærming til SF i land. Kommunalordfører Johs. Poulsen og finansordfører Morten Helveg Petersen melder i Berlingske Tidende (20.10.08) ud at Vestager ”løber fra en aftale” om at R udelukkende kun vil arbejde for en SR-regering, og ikke en bred S-R-SF regering. Realiteterne er blot, at R ikke længere kan tillade sig udelukkende at danse tæt med Thorning. SF har vokset sig stort, stærkt og stabilt og kan ikke udelukkes.

Vestager og Søvndal bliver nødt til at gå på kompromis på centrale områder som skat, udlændinge og EU-området, hvis missionen om at få væltet Fogh Rasmussen overhovedet skal lykkedes. Der skal sluges endnu nogle kameler hen over det næste års tid, førend et troværdigt centrum-venstre projekt står tindrende klart for vælgere (der om muligt kan trækkes over fra blå blok). Det er her skredet skal komme fra.

Stridspunkter

SF ønsker ikke deltagelse i fælles EU-mønt – de radikale har med Morten Østergaard i spidsen over sensommeren indædt kritiseret Udlændigeservice. Dagsordener hvor SF har været – ikke overraskende tavse eller helt væk sammen med S. Men når det værste politiske og personfikserede stormvejr har lagt sig i specielt R, og de radikale folketingsmedlemmer har fået luftet deres politiske ego'er og drømme, vil både det radikale bagland og R-folketingsgruppen – og ikke mindst vælgerne - slå mave.

Centrumpartiet har nu valgt side og lagt strategi. Det giver ny energi og vitalitet set udefra, hvad enten det er fra Cafe Europa i København eller omkring det radikale segment på Skive-egnen. Et samlet stærkt alternativ med Thorning, Søvndal og Vestager begynder at tegne sig - og man behøver blot at kaste et blik til Socialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Centerpartiet i Norge for at se den nordiske politiske tvilling.

To damer og en knægt

Med to intelligente og kommunikativt dygtige kvinder i front, og en af landets mest populære mandlige politikere, kan Villy, Thorning og Vestager med lethed true Lene Espersen som er det nye dame-trumfkort på Foghs politiske hånd. Men der skal bruges knofedt og et par Jokere skal der også falde på bordet for at få S-R-SF-spillet til at gå op inden næste valg, specielt på den økonomiske del bliver der bruge for rigelige mængder politisk og taktisk smøreolie - partierne er enige om en skattereform, men med hver deres vidt forskellige mål for hvem de vil beskatte. R vil sænke topskatten, SF det modsatte. Fogh & Co vil benytte enhver given lejlighed til at gå efter det svageste led i kæden og den dårligste hånd, og udstille uenigheden, der er mellem S-R-SF på helt centrale områder. Men der skal køres på nu - mens kæden er varm og der skal spilles med åbne kort.

Kommentarer