Tør (vi) klæde os som vi har lyst til?

Skal det være tilladt at bære tørklæde på Folketingets talerstol? Ikke ifølge Søren Espersen (DF) medlem af folketingets præsdium.

Espersen vil kort sagt nægte Asmaa Abdol-Hamid (EL) adgang til folketingets talerstol, hvis hun bliver indsat som eventuel suppleant for Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
DF har igen sat gang i tørklædedebatten - og det klæder ikke det politiske landskab, at vi endnu engang skal slæbes igennem en ligegyldig symbol-diskussion om et stykke tekstil. Javel, DF mener det er et symbol på undertrykkelse af kvinden, ytringsfrihed og alt muligt andet. Men hvis vi vender den 180 grader, så er DF's evige fremturen et klokkeklart tegn på netop: undertrykkelse af ytringsfriheden.

Kalot, kasket, hat eller tørklæde. Det talte ord må være det der gælder i det demokrati. Det er yderst vigtigt, at vi holder fast i dette basale grundprincip. Den ideelle samtale. Demokratiets skelet. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bakkede fuldt ud op om, at det er Folketinget der fuldt ud beslutter påklædning på sit ugentlige tirsdags-pressemøde:

»Det er Folketinget, der beslutter reglerne for påklædning i folketingssalen. Det er ikke noget, statsministeren eller regeringen blander sig i«

"Vi kan jo heller ikke flå hatten af dronningen"

Resten af Folketingets partier har tilsyneladende ikke noget at invende mod at der bære tørklæder på talerstolen. Socialdemokratiets grand-old man Svend Auken siger til Information (25.2.08):

"Vi har tidligere taget stilling til det spørgsmål i præsidiet, og dengang var der enighed om, at hvis folk i øvrigt er tækkeligt klædt, så kan vi ikke blande os i deres påklædning. Vi kan jo heller ikke flå hatten af dronningen, når hun kommer i Folketinget. Vi har da også tidligere haft medlemmer med hovedbeklædning, som for eksempel Folketingets mangeårige formand Sophus Høgsbro, som altid havde en sort kalot på. Hvis det i øvrig ikke hæmmer kommunikationen, så må Folketinget selvfølgelig være et sted som alle andre. Vi forbyder det heller ikke, hvis folk har et kors om halsen."

DF's Søren Espersens mavesure svar til Auken lød prompte i Jyllandsposten:

»Han lyder som en elev i 8. klasse (...) et tørklæde er langt værre end en klaphat eller nissehue«

Espersens angreb lugter kraftigt af tykt DF-spin. DF vil åbenbart for enhver pris være "tough-on" tørklæder - nu og her.
DF ser ud til desperat lede efter et ledigt "etnisk" issue der kan matche Villy Søvndals (SF) udmeldinger i forrige uge, hvor Søvndal kom med noget overraskende hårde udmeldinger mod islamiske fundamentalister - specielt møntet på Hitzbut Tahrir.

DF hiver kortsagt en gammel kanin op af hatten: Asmaa, igen, igen, igen.
Endnu engang hopper medierne med på sagen og tørklædet blafrer igen løs i alle medier lige fra Information, Ekstra Bladet og til DR's "Ærligt talt" (sendes 28.2.08).
Man kan så i sit stille sind spørge om vi i dagens 2008 stadig skal diskutere tørklæde vs. ikke-tørklæde? Rykker det noget i integrationen - kommer vi videre inden knuden strammes i nakken på alle muslimer med tørklæde? Vi alle skal kunne turde at klæde os som vi vil - det må være et minimum i et moderen progressivt demokrati.

Det må nu være på tide at DF stopper ekstremismen og sit ensidige blåøjede fokus på beklædningsgenstande. Det er fremfor alt det talte ord, der gælder i et demokrati hvad enten øjenene er brune eller blå, eller man sætte politker-hatten eller tørklædet som man vil. Så vidt jeg husker troppede Jacob Haugaard op i et jakkesæt i 90'erne syet af kartoffelsække da han blev valgt ind som demokratisk hofnar - det var der ingen der tog notits af.

/Mikael

Kommentarer